Proiect al Planului de Acțiune în Domeniul Sănătății Mintale (2024-2029), transmis ministerelor competente înainte de a fi înaintat Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

0
217
La Palatul Victoria, a avut loc, marți, ultima reuniune a grupului tehnic dedicat redactării Planului de acțiune în domeniul sănătății mintale (2024-2029), un efort de aproape șase luni în care s-au derulat „dialoguri intense și constructive”, cu reprezentanți a peste 25 structuri reprezentative pentru puterea executivă, judecătorească, autoritățile autonome, structurile independente relevante domeniului sănătății mintale, structurile profesionale și societatea civilă – transmite, pe rețelele de socializare, conf. univ. dr. Carmen Orban, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei premierului României; la sfârșitul acestei săptămâni proiectul planului va fi înaintat ministerelor competente pentru a-l promova în cadrul Guvernului, în vederea transmiterii, potrivit obligației asumate de statul român, Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Potrivit acesteia, discuțiile au fost concentrate pe implementarea, în perioada 2024 – 2029, a diverselor măsuri necesare executării unor hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului în domeniul sănătății mintale cu privire la România, acestea presupunând complementaritate:
„Efortul a fost unul semnificativ, problematica fiind puternic transsectorială și presupunând abordarea unor teme complexe și care vizează soluții pe termen mediu și lung – abordări strategice, măsuri legislative, modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor materiale din unele spitale, politici adecvate de resursele umane, formare profesională, colaborarea inter-instituțională, etc.
Au fost aproape 20 de reuniuni din care am învățat cu toții și ne-am format o imagine de ansamblu din perspectiva respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor cu dizabilități sau cu probleme de sănătate mintală în România, domeniu relevant inclusiv din perspectiva respectării statului de drept” – menționează reprezentantul guvernamental.
„La sfârșitul acestei săptămâni proiectul planului va fi transmis ministerelor competente pentru a-l promova în cadrul Guvernului, în vederea transmiterii, potrivit obligației asumate de statul român, Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. O provocare și mai mare va fi, desigur, implementarea acestui plan” – a subliniat consilierul de stat.
Articolul precedentHoria Constantinescu (ANPC): Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase
Articolul următorCNAS anunță prelungirea termenului de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului național duplicat