Program de Educaţie privind Tehnicile de Resuscitare de Bază în unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti

0
199

Ministerul Educaţiei, Asociaţia Societatea Română de Cardiologie şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti au anunţat, vineri, cu ocazia Zilei mondiale a Inimii, lansarea programului de Educaţie privind Tehnicile de Resuscitare de Bază în unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti.

Cele trei instituţii au încheiat un protocol de colaborare pentru a iniţia această serie de cursuri începând de vineri.

Obiectivul acestui program este de a forma elevii din învăţământul preuniversitar (clasele V-VIII şi IX-XII), precum şi cadrele didactice din aceste unităţi de învăţământ în tehnici de resuscitare de bază, astfel încât să poată acorda primul ajutor în cazul unui stop cardiac şi să popularizeze manevre simple, accesibile oricui, care pot contribui la salvarea unei vieţi.

„Învăţământul şi sănătatea sunt două părţi fundamentale ale dezvoltării societăţii noastre. Prin această iniţiativă, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” îşi asumă responsabilitatea de a forma o generaţie conştientă şi pregătită să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Educaţia salvează vieţi, iar fiecare curs BLS este o şansă pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă pentru toţi”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga.

„Atunci când vorbim despre educaţie, avem nevoie să ne raportăm la modul în care şcoala este, cu adevărat, un mediu de învăţare pentru viaţă. Sper ca aceste cursuri să se extindă şi cât mai mulţi copii şi profesori să fie pregătiţi să ofere primul ajutor în caz de nevoie. Apreciez disponibilitatea Societăţii Române de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti de a se implica în susţinerea acestor cursuri. Sper că împreună vom putea face ca ele să ajungă în cât mai multe şcoli. Aveţi tot sprijinul meu!”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Vlad Florentin Drinceanu, programul Basic Life Support (BLS) marchează un pas semnificativ în asigurarea siguranţei şi a pregătirii elevilor pentru a face faţă unor situaţii de criză, pregătindu-i să acţioneze rapid, eficient şi într-un mod responsabil.

În prima fază a acestui proiect, Inspectoratul Şcolar Bucureşti va juca un rol esenţial, prin alocarea unui liceu pentru fiecare sector, în vederea desfăşurării programului.

Formatul de desfăşurare va consta într-o prezentare teoretică cu o durată de 30-45 de minute, urmată de 45-60 de minute de manevre practice desfăşurate pe simulatoarele de resuscitare. Evenimentele vor avea loc în weekenduri, iar programul va fi stabilit împreună cu unităţile şcolare implicate, care se vor ocupa şi de procesul de înscriere a participanţilor.

Intervalul orar de desfăşurare va fi 10,00-14,00 şi va permite acomodarea a maximum două serii pe zi.

La finalul fiecărei serii, participanţii vor primi o diplomă de participare la curs, oferită din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Articolul precedentINSP: Bolile cardiovasculare, ucigaşul tăcut numărul 1 la nivel mondial
Articolul următorPremiile primei ediții a Forumului Tinerilor Medici Infecționiști 2023