Program de dotare a compartimentelor de primiri urgente

0
245

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a subliniat joi ca programul de dotare a compartimentelor primiri urgente din orasele mici si municipii, altele decat cele resedinta de judet, este foarte important.

El a precizat ca echipamentele au venit si ca se spera ca pana la sfarsitul anului sa fie instalate.
Subsecretarul de stat a spus ca au fost achizitionate 250 de module care includ necesarul unor astfel de compartimente, respectiv targi, aparatura de resuscitare, aparatura de monitorizare defibrilare, echipamente de mobilizare si examinare complete. Pentru fiecare spital va reveni un modul sau doua-trei in functie de numarul de locuitori arondati, de marimea spitalului.
Raed Arafat a atras atentia prefecturilor si primariilor ca trebuie sa studieze Ordinul 1706/2006 privind caracteristicile si standardele unitatilor din departamentele de primiri urgente, iar autoritatile locale trebuie sa se mobilizeze si sa acorde necesarul de spatii pentru aceste compartimente spitalelor astfel ca ele sa fie echipate. El a amintit de asemenea ca aceste compartimente de primiri urgente trebuie sa fie in acelasi loc, sa nu fie repartizate pe mai multe etaje ale spitalelor, pentru a se putea acorda asistenta in cazurile critice.
in ceea ce priveste instruirea personalului pentru acordarea asistentei de urgenta, la fiecare spital s-a prevazut instruirea a cinci cadre medicale, adica 1.000 de persoane pregatite pentru 200 de spitale, costurile fiind suportate prin Programul Bancii Medicale.
Subsecretarul de stat a facut apel la autoritatile locale sa se implice in aceste doua proiecte si eventual sa gaseasca posibilitati de finantare.
Raed Arafat a facut referire si la proiectul privind telemedicina in care sunt incluse spitale din Regiunea 7 Centrala, respectiv judetele Mures, Sibiu, Brasov, Harghita, Covasna, Alba, Bistrita-Nasaud. Aceste spitale vor primi toate dotarile pentru telemedicina, iar autoritatile locale trebuie sa colaboreze cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru asigurarea legaturii cu Centrul regional de primiri urgente de la Targu Mures.

Daca un medic de garda este de alta specialitate, de exemplu ginecolog, si primeste in garda un caz grav cu afectiune cardiaca, el are legatura on-line simultan cu patru centre de primiri urgente de la patru spitale mari si cu Centrul de la Targu Mures, caruia ii va trimite datele pacientului si cu care se va consulta pentru ceea ce trebuie sa faca, inclusiv o eventuala decizie de transfer.
Camerele de resuscitare sunt la o distanta de 20-25 de minute de baza aeriana de la Targu Mures si un elicopter poate sa vina sa transfere pacientul la spitalul la care este nevoie.
40 de spitale mici orasenesti si municipale din judetele mentionate vor fi conectate la Centrul regional de primiri urgente Targu Mures cu posibilitatea sa se coopereze on-line si cu alte patru pentru cazurile critice.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentUn alt transplant de rinichi la Fundeni
Articolul următorDermocosmetica procedurala (DCP), noul trend in materie de frumusete, la nivel european