ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei a lansat in data de 13 decembrie 2011 campania antidiscriminare „Profesionisti romi in domeniul medical”, cu mesajul „Copiii romi viseaza ce-i lasam noi sa viseze”, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

Scopul acestei campanii este de a combate prejudecatile despre persoanele de etnie roma si despre capacitatile acestora de a deveni profesionisti cu inalta calificare.

Astfel „dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fara o asistenta care sa le asigure tranzitia catre o conditie sociala egala cu a celorlalti cetateni. Au ramas marginalizati si stigmatizati ca marginali. Marginalizarea genereaza saracie, saracia- delicventa, iar delicventa consolideaza stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o interventie din exteriorul sau : copiii nascuti in marginalitate sa fie sprijiniti pentru a accede la educatie in conditii de normalitate”, a declarat Mircea Toma, presedinte ActiveWatch.

De asemenea campania „Profesionisti romi in domeniul medical” abordeaza discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are: promovarea zilnica a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor si poate duce la blocaje in dezvoltarea personala si profesionala a acestora. Campania presupune acordarea de burse academice tinerilor romi care isi doresc o cariera in domeniul medical.

Initiatorii campaniei, ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei in parteneriat cu Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTPEN si Open Society Institute isi propun scoaterea la concurs a peste 400 de burse in domeniul medical in anii scolari 2011-2013. Deocamdata doar 80 de tineri au devenit bursieri la facultati de medicina si farmacie si scoli postliceale sanitare, iar 103 elevi beneficiaza de burse si sesiuni de pregatire pentru sustinerea examenului de admitere in institutii de invatamant din domeniul medical.

„E greu sa te sustii fara sprijin in timpul facultatii, salut aceste oportunitati. Pentru mine era o posbilitate foarte mica de a merge la medicina. Cu ajutorul acestor burse, suntem aproape 100 de romi care intram in sistemul sanitar. Sper ca asta va facilita accesul romilor la serviciile de sanatate si ca va modifica perceptii pe termen lung”,a declarat Cornel Gurgu, student la medicina si bursier.