Hernia de disc este o afectiune foarte frecventa, ce apare in momentul in care discurile intervertebrale sunt afectate. Netratata la timp, hernia de disc poate conduce la complicatii serioase. Mai mult, aproape jumatate din persoanele aflate in jurul varstei de 40 de ani ajung sa aiba o criza lombara, o durere de spate. insa, „nu toate aceste crize trebuie tratate chirurgical sau prin proceduri minim invazive. Dar, o parte dintre pacienti au nevoie de un tratament, fie acesta repaus la pat, gimnastica medicala sau tratamentul antiinflamator. Acestia sunt primii pasi ce ar trebui facuti. Daca hernia este mai importanta, atunci trebuie sa intervenim cu o procedura mai eficienta”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Rares Nechifor, medic specialist radiologie interventionala in cadrul Centrului Medical Hemodinamic din Bucuresti.

O astfel de metoda este si TDD, care utilizeaza caldura in tratamentul herniei de disc. Procedura a fost realizata pentru prima data in Romania de dr. Rares Nechifor, la Centrul Medical Hemodinamic, unde exista si singurul aparat TDD din tara. „Procedura este simpla, pacientul este treaz, lungit pe burta. Zona lombara este dezinfectata cu un pic de iod, apoi se face anestezia locala si sub control imagistic, radiologic, cu acul de punctie se inainteaza pana in interiorul discului afectat. Prin acul respectiv introducem proba, dispozitivul TDD, ce incalzeste la 80 – 90 de grade Celsius zona de disc afectata. in acest fel avem o coagulare, un tratament termic prin unde de radiofrecventa. Dupa aceasta se scoate acul, se pune un mic pansament, pacientul mai sta doua ore intr-un salon, dupa care merge acasa. Nu exista o perioada de imobilizare la pat, insa, sigur, o saptamana dupa interventie trebuie evitate efortul fizic sustinut, miscarile bruste, pentru a lasa timp ca discul sa se retraga progresiv si sa avem un rezultat bun”, a mai precizat dr. Rares Nechifor.

Metoda a fost adusa in Romania de Hans Van Asch, director zonal Neurotherm Olanda. „Procedura pe care am folosit-o, TDD, este o metoda de a decomprima hernia de disc, de a inchide hernia utilizand temperatura. Instrumentul este un generator de radiofrecvente, asemanator unei antene care emite semnal. Şi astfel proba introdusa prin intermediul unui cateter in interiorul pacientului se incalzeste. Prin vibrarea acesteia tesuturile se incalzesc”, a declarat pentru Sanatatea TV, Hans Van Asch.

Interventia TDD este minim invaziva, sigura, iar rezultatele sunt multumitoare. Rata de succes este in medie de 75% din cazuri.

Clinica de Angiografie si Terapie Endovasculara HEMODINAMIC este o companie specializata in domeniul radiologiei si cardiologiei interventionale, oferind servicii unice in Romania atat de diagnosticare, cat si de terapie. Astfel, cu ajutorul echipamentului ultramodern si al personalului medical profesionist pacientii au parte de cea mai buna ingrijire medicala.

Hemodinamic pune la dispozitia pacientilor nu numai aparatura medicala de ultima generatie, ci si o echipa eficienta si experimentata de medici specialisti, care pun pe primul loc sanatatea si responsabilitatea fata de pacienti.

Un articol pe acest subiect puteti citi aici.