Prof. univ. dr. Viorel Şerban: Reteaua de diabet pediatric in Romania este in mare suferinta

0
17

Diabetul zaharat este tot mai intalnit la populatia pediatrica din tara noastra. Fiind o categorie de pacienti cu particularitati diferite fata de adulti, ingrijirea copiilor si tinerilor cu diabet zaharat de tip 1 necesita existenta pediatrilor diabetologi. Numarul unor astfel de specialisti in tara noastra este insa insuficient.

„Reteaua de diabet pediatric este in mare suferinta. Nu exista multi specialisti, exista cativa. Putem spune ca la o populatie pediatrica de aproape 5 milioane de copii exista un numar infim de specialisti pediatri diabetologi. in tara, nici jumatate dintre judete nu au pediatru diabetolog. Exista judete, vreo 15, in care exista cate un pediatru diabetolog. Dar exista si judete unde acest lucru este inca facut de diabetologul de adulti, cu experienta indelungata, care stie sa trateze copilul cu diabet zaharat. Dupa parerea mea, in fiecare judet ar trebui sa existe cel putin un pediatru diabetolog”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Viorel Şerban,medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice cu supraspecializare in Diabet pediatric.

Pentru ca reteaua de diabet pediatric sa se dezvolte tot mai mult in tara noastra este nevoie atat de implicarea specialistilor, cat si de sustinerea autoritatilor. Iar una dintre metodele prin care se pot forma specialisti pediatri diabetologi ar fi obtinerea unui atestat in acest domeniu, in urma efectuarii unei pregatiri de maximum cinci luni, potrivit prof. univ. dr. Viorel Şerban.

Ad in title
Articolul precedentOficial: Salarii cu 25% mai mari in sanatate de la 1 octombrie
Articolul următorAccesul la tratament pentru pacientii cu hepatita C ramane o problema. APAH-RO solicita CNAS sa urgenteze rezolvarea situatiei