Prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu: Medicina defensiva afecteaza atat pacientii, cat si medicii

0
47

Medicina defensiva se refera la un ansamblu de practici medicale destinate sa evite in viitor posibilitatea unor acuzatii de malpraxis. Astfel, prin aceste practici, recomandarile de investigatii sau tratamente nu sunt neaparat cele mai bune optiuni pentru pacient, ci urmaresc reducerea la minimum a riscului medicului de a gresi, de a exista consecinte medicale severe.

„Medicina defensiva se inscrie in viata medicului roman de zi cu zi. Este un fapt in sine, pentru ca exista niste realitati ale lumii in care ne desfasuram activitatea. Şi atunci, este normal sa semnalam aceasta problema, sa semnalam faptul ca anxietatea medicilor, pe deplin justificata, poate conduce la practicarea acestei medicini defensive”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinte ales al Societatii Romane de Pneumologie.

Cu toate acestea, potrivit prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, medicina defensiva nu exclude existenta beneficiilor pentru pacienti.

„Esential si fundamental este ca practicarea acestei medicini defensive are o serie de beneficii, unul dintre ele fiind in absoluta legatura cu faptul ca va fi un semnal de alarma, speram cu totii, catre cei implicati si cei care pot sa faca schimbari in ceea ce priveste felul in care li se asigura conditii de munca medicilor din Romania. Şi, in al doilea rand, pentru ca desi este un proces defensiv, nu face altceva decat sa ajute la argumentarea unui diagnostic si a unui tratament cat mai exact pentru pacientii nostri”, ne-a mai declarat presedintele ales al Societatii Romane de Pneumologie.

Potrivit unui studiu citat de prof. univ. dr. Ulmeanu, realizat pe 300 de medici, 100 de asistente si 100 administratori de spital, 91% dintre medici au declarat ca prefera sa recomande mai multe teste decat ar fi necesar, in 41% dintre cazuri s-au prescris mai multe medicamente decat daca s-ar fi bazat doar pe rationamentul profesional, iar in proportie de 74% pacientii sunt trimisi la medicii specialisti mai des decat este medical necesar.

Toate aceste aspecte duc la cresterea costurilor si la reducerea beneficiilor pentru pacienti.

„Medicina defensiva reprezinta un factor major in ceea ce priveste cresterea costurilor ingrijirilor medicale. Ea afecteaza atat pacientii, cat si medicii”, a conchis prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Articolul precedentDeficitul de fier poate agrava starea pacientilor cu insuficienta cardiaca
Articolul următorImbunatatirea ingrijirii copiilor si adolescentilor cu diabet, obiectiv comun al IDF si al ISPAD