Prof. univ. dr. Amorin Popa: S-a creat o confuzie evidenta intre suplimentul alimentar si medicament

    0
    360

    Consumul de suplimente alimentare va creste cu minim 10% in fiecare an, potrivit specialistilor. Ceea ce este si mai ingrijorator e faptul ca populatia percepe suplimentele alimentare ca pe medicamente, fapt care genereaza, printre altele, prezentarea tarzie a pacientilor la medic.

    „S-a creat o confuzie evidenta intre suplimentul alimentar si medicament. De la inceput am atentionat asupra unor astfel de situatii prezente la toata lumea in practica. (…) Prezenta suplimentelor alimentare in farmaciile de spital sau tratamentul unor pacienti la recomandari extramedicale cu suplimente alimentare, care intarzie prezentarea la medicul specialist, este o mare problema. Iar asta in conditiile in care atat legea cat si definitia suplimentului recomanda folosirea lui numai la persoanele sanatoase ca si supliment dietetic la deficitul alimentar posibil intr-unanumit context regional sau familial. De aceea este foarte important sa intervenim. Pentru ca e clar. Cresterea anuala si masiva in toata lumea a suplimentelor alimentare nu tine numai de cost si de accesabilitatea foarte usoara, ci si de confuzia atat a medicului cat si a pacientului intre supliment si medicament”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Amorin Popa, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

    in acest context, specialistul recomanda o alimentatie cat mai sanatoasa, bazata pe fructe si legume, care sa aduca aportul necesar de vitamine si minerale. Iar de acest lucru trebuie tinut cont mai ales atunci cand vine vorba de copii.

    Articolul precedentDeficitul de fier poate agrava starea pacientilor cu insuficienta cardiaca
    Articolul următorImbunatatirea ingrijirii copiilor si adolescentilor cu diabet, obiectiv comun al IDF si al ISPAD