Boala de reflux gastroesofagian este o suferinta a lumii moderne, determinata de refluxul acidului si a sucurilor gastrice in esofag, tubul ce uneste gatul cu stomacul. in ciuda evolutiei medicinei si a progreselor inregistrate, boala de reflux gastroesofagian nu poate fi vindecata.

„Nu putem vorbi de vindecare, pentru ca boala de reflux gastroesofagian nu este o boala cu o cauza cunoscuta si pe care o indepartam. Boala de reflux gastroesofagian poate recidiva, chiar si in cazul unui barbat de 50 de ani pentru ca nu stim exact cauza care a declansat boala. Noi tratam consecintele bolii si nu cauza si ca urmare posibilitatea recidivei este foarte mare”, a declarat intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog, Spitalul Clinic Colentina.

Boala de reflux gastroesofagian este determinata de o serie de factori de risc, cum ar fi obezitatea, consumul de bauturi alcoolice si carbogazoase, consumul de produse care contin cafeina, dar si administrarea unor medicamente, precum anticonceptionalele.

Astfel tratamentul in boala de reflux gastroesofagian inseamna in primul rand adoptarea unui stil de viata sanatos. La acesta se adauga si tratamentul medicamentos.

„Pacientul cu boala de reflux gastroesofagian trebuie sa trespecte cateva regului igieno-dietetice ceea ce sunt inglobate in ceae ce noi numim schimbarea stilului de viata. Prin urmare pacientul nu trebuie sa consume alimente foarte condimentate si foarte multe grasimi de origine animala, sa nu bea bauturi carbogazoase, sa nu se culce mai repede de doua ore dupa cina, sa nu fumeze si daca este obez sa urmeze un program de slabire”, a subliniat prof. univ. dr. Radu Voiosu.