Prof. univ. dr. Radu Voiosu: Boala de reflux gastroesofagian este o suferinta a lumii moderne

0
43

Boala de reflux gastroesofagian este o anomalie a sfincterului esofagian inferior care separa esofagul de stomac. Mai exact, sfincterul esofagian inferior permite sucului gastric si continutului alimentar sa patrunda in esofag.

Boala de reflux esofagian este considerata de specialistii in gastroenterologie o suferinta a lumii moderne, ca urmare a schimbarii stilului de viata, ceea ce a dus la o crestere spectaculoasa a numarului de cazuri in fiecare an. Cresterea numarului pacientilor care sufera de boala de reflux gastroesofagian echivaleaza cu reducerea numarului de ulcere, frecvente in anii a€™60 – `90.

Pentru oamenii de stiinta, boala de reflux gastroesofagian este inca un mister in ceea ce priveste cauzele care determina aparitia acestei afectiuni a tubului digestiv. Cu toate acestea, specialistii cunosc consecintele bolii si cum anume trebuie ea tratata.

Ad in title

„Consecintele refluxului in principal se refera la esofagita de reflux pentru ca boala de reflux gastroesofagian in sine poate sa nu aiba si esofagita, adica esofagul sa nu prezinte semne vizibile de suferinta. in aceasta situatie semnele de suferinta sunt microscopice, adica numai o biopsie poate releva faptul ca esofagul sufera din cauza contactului anormal intre acidul clorhidric si mucoasa de acoperire a esofagului. Trebuie spus ca nu doar acidul clorhidric este nociv pentru mucoasa esofagiana, la fel de nociv poate fi si continutul biliar din intestinul subtire”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog, Spitalul Clinic Colentina.

Mai mult decat atat, boala de reflux gastroesofagian nu este vindecabila. Boalapoate recidiva in conditiile in care medicii specialisti nu cunosc cauzele declansatoare. „Noi tratam, consecintele si nu cauza si ca urmare posbilitatea recidivei este foarte frecventa”, a subliniat prof. univ. dr. Radu Voiosu.

Articolul precedentProf. univ. dr. Radu Voiosu: Boala de reflux gastroesofagian nu poate fi vindecata
Articolul următorMedicii vor protesta incepand cu data de 18 septembrie 2013