Prof. univ. dr. Marius Vintila: in zona noastra geografica, miocarditele sunt de insotire

0
28

Miocardita este o afectiune caracterizata prin prezenta unei inflamatii in miocard. Desi variabilitatea manifestarilor clinice la bolnavi e foarte mare, iar frecventa e probabil la fel de mare, totusi pentru internare ajung doar cazurile foarte severe.

a€œInflamatie in miocard inseamna ca printre fibrele contractile cardiace se acumuleaza celule, mai ales globule albe, limfocite. Aceasta acumulare incurca in oarece masura contractilitatea cardiaca. Exista cateva miocardite specifice, adica determinate de un agent patogen, microb, virus, organism intermediar intre microb si virus. Exista cateva miocardite izolate, numai miocardite, respectivul agent patogen afectand strict muschiul cardiac. insa nu e cazul in Romania. La noi, in zona noastra geografica, miocarditele sunt de insotire si apar intr-un anume context, in care si alte tesuturi si organe sunt afectate. De exemplu, in sezonul rece, cea mai frecventa miocardita este miocardita virala, in legatura cu virozele respiratorii, cu gripa”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Marius Vintila, seful Departamentului de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta a€œSf. Pantelimon” din Bucuresti.

in ceea ce priveste datele statistice procentuale in ceea ce priveste miocardita, Romania nu detine astfel de cifre. insa ceea ce este cert e ca la specialisti ajung doar cazurile extrem de grave. Iar acest lucru se intampla cam o data pe luna. „Astfel, raportul intre atacul de inima coronarian, intre varful icebergului reprezentat de cardiopatia ischemica, de ateroscleroza coronariana, si varful icebergului reprezentat de miocardite,este aproximativ 100 – 200 la 1. Deci miocardita clinica, care aduce bolnavul in spital, e rara”, a mai precizat prof. univ. dr. Marius Vintila.

Ad in title
Articolul precedentAu ajuns in Romania primii pacienti libieni care vor primi ingrijiri medicale
Articolul următorOMS si specialistii romani avertizeaza ca tigarile electronice sunt nocive