37 de pacienti din Libia, insotitorii acestora si medici libieni au ajuns in Romania unde vor primi ingrijiri medicale la mai multe unitati sanitare din Bucuresti. Pacientii libieni care au fost evaluati si triati la Tripoli vor fi indrumati pentru tratament in spitalele din Capitala.

Transportul aerian cu libienii care vor fi tratati in Romania a aterizat pe Aeroportul International Henri Coanda. Pacientii de la Tripoli au fost intampinati de sapte autospeciale SMURD, care i-au transportat pe raniti la spitalele din Bucuresti. Pentru a respecta drepturile pacientilor, la cererea acestora, reprezentantii mass-media nu au avut acces pe terminalul Otopeni si nici in incinta unitatilor sanitare care au preluat pacientii.

Termenii acordarii de ajutor umanitar Libiei au fost stabiliti de catre o echipa mixta a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ambasadei Romaniei , in luna decembrie 2011. Delegatia a fost condusa de subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Echipa medicala a examinat la Tripoli aproape 100 de pacienti libieni raniti in urma conflictului dintre gruparile revolutionare si fortele loiale regimului Gadhafi. in urma evaluarilor si triajului medical 42 de raniti din diverse orase libiene vor fi preluati si tratati in spitale din Romania.