Prof. univ. dr. Maria Dorobantu: Pentru a preveni hipertensiunea arteriala este important sa educam tinerele generatii

0
314

Hipertensiunea arteriala este o boala frecventa si complexa. Potrivit studiului epidemiologic SEPHAR, 40% din populatia Romaniei are hipertensiune arteriala. Acest lucru inseamna ca 4 din 10 persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 80 de ani se lupta zi de zi cu aceasta afectiune.

Situatia este cu atat mai grava cu cat posbilitatea ca numarul celor care au hipertensiune arteriala sa fie mai mare decat numarul persoanelor existente in evidenta medicilor. Din acest motiv, specialistii atrag atentia ca este necesara adoptarea unor masuri urgente de preventie si control al hipertensiunii arteriale. Mai exact, preventia in hipertensiunea arteriala trebuie sa inceapa din scoala prin adoptarea unor masuri de educatie sanitara.

„Pentru a preveni hipertensiunea arteriala este foarte important sa educam tinerele generatii, sa se miste mai mult, sa nu se ingrase, sa manance alimente sarace in grasimi saturate si foarte important sa reduca aportul de sare. Ce ar insemna acest lucru? Ar insemna sa introducem in scoli si in gradinite programe in urma carora cei mici sa invete un alt mod de a se comporta. Dupa cum spuneam, sa reduca sarea din alimentatie, sa aiba ore de alimentatie sanitara, macar una pe saptamana sau la doua saptamani, tot ar fi bine”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, cu ocazia Congresului National al societatii, din 18-20 septembrie 2014.

Specialistii prezenti la eveniment au subliniat faptul ca reducerea consumului de sare la 2-4 grame pe zi este esentiala in prevenirea hipertensiunii arteriale. insa pentru a indeplini acest obiectiv este necesara implicarea si cooperarea cu producatorii alimentari.

„Este timpul sa actionam pentru a preveni hipertensiunea arteriala. Actiunile noastre trebuie sa se lege de stilul nostru de viata, de toti acei factori care duc la aparitia hipertensiunii arteriale, cum ar fi consumul ridicat de sare. Este o actiune importanta in acest sens, mai ales in ceea ce priveste painea, in care se regasesc cantitati mari de sare. De fapt sarea ar trebui redusa din toate alimentele, incepand cu acelea care se vand in scoli”, a subliniat prof. univ. dr. Athanasios Manolis, expert Grupul de lucru pe Hipertensiune arteriala al ESC.

Congresul Societatii Romane de Hipertensiune s-a desfasurat in perioada 18-20 septembrie 2014. Eveniment de inalta tinuta stiintifica, la congres au participat peste 500 de medici cardiologi si din domenii conexe, asistente medicale si studenti, dar si 83 de speakeri nationali si internationali care au dezbatut ultimele informatii din domeniul hipertensiunii arteriale.

Articolul precedentTeme de actualitate, dezbatute in cadrul Congresului National al Societatii Romane de Pneumologie 2014
Articolul următorCodul European Impotriva Cancerului – 12 cai de a va reduce riscul de cancer