Bolile de memorie afecteaza majoritatea persoanelor de peste 65 de ani, insa, studiile recente au demonstrat o scadere dramatica a varstei pacientilor activi care au tulburari de memorie la varste de 40-45 de ani. Foarte multi oameni pun semnele uitarii pe seama stresului cotidian si a oboselii si refuza sa consulte un medic specialist.

„in Romania situatia nu este nici pe departe una roz. in primul rand pentru ca bolile de memorie, adica bolile neurodegenerative sunt mult subdiagnosticate, in al doilea rand ele se refera la initiativa familiilor si a pacientilor insisi de a consulta din timp medicul specialist. Multi ajung la spital cu forme avansate clinic, deci in forme moderate sau moderat-severe, cand deja creierul a pierdut mai mult de 50% din masa neuronala. in aceste conditii este nevoie de un intreg arsenal de sprijin pentru pacientul respectiv”, a declarat intr-un interviu pentru Sanatatea Tv, prof. univ. dr. Luiza Spiru, presedintele Fundatiei Ana Aslan International.

Primele semne ale aparitiei unei boli neurodegenerative sunt nelinistea, nervozitatea, starile de agresivitate verbala, tulburarile de somn, oscilatiile tensionale si pierderea in greutate.

„Populatia Romaniei imbatraneste intr-un ritm extrem de alert si nu va fi scutita deloc de ceea ce inseamna imbatranire rapida, de cresterea frecventei a numarul de cazuri diagnosticate cu patologii neurodegenerative , din pacate. De aceea, insistam foarte mult si facem educatie la nivel national, in randul specialistilor si al pacientilor, care nu trebuie sa se adreseze medicului doar cand apar semnele clinice, ci cand apar primele semne aproape insesizabile clinic, de la lapsusuri, la uitarea unor cuvinte uzuale”, a atentionat prof. univ. dr. Luiza Spiru, presedintele Fundatiei Ana Aslan International.