Prof. univ. dr. Ioan Nedelcu: Zona zoster este o afectiune contagioasa cauzata de virusul varicelo-zoster

0
30

Zona zoster este o afectiune contagioasa cauzata de virusul varicelo-zoster, acelasi care produce varicela la copii. Odata intrat in organism, virusul varicelo-zoster se multiplica la nivelul structurilor neuronale din zona in care va aparea zona zoster, potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie.

Zona zoster apare in doua perioade ale anului, primavara cand vitalitatea organismului este scazuta ca urmare a particularitatilor de alimentatie si a solicitarilor pe care iarna le are asupra organismului, si toamna.

Potrivit specialistului, zona zoster se manifesta dermatologic in zona in care virusul varicelo-zoster s-a instalat. Practic, el migreaza, iar in locul unde se instaleaza vor aparea niste vezicule asemanatoare herpesului. Particularitatea acestor vezicule consta in faptul ca ele apar in mai multe buchete dispuse pe traiectul nervului unde s-a instalat virusul. inainte sa apara leziunile la nivelul pielii apar senzatiile dureroase pe traiectul nervului. Durerea resimtita este intensa si creeaza senzatia de arsura in zona in care va aparea eruptia. De multe ori, din cauza simptomatologiei, zona zoster poate fi confundata cu alte afectiuni, fapt ce duce la o eroare in stabilirea diagnosticului.

Ad in title

„Zona zoster este un foarte mare simulant. Sunt pacienti care s-au prezentat la urolog cu simptomatologie de colica renala, dar n-aveau colica renala si au dezvoltat apoi zona zoster. Sunt pacienti care s-au prezentat la internist cu simptomatologie de colica biliara, au fost deschisi si dupa ce s-a incheiat operatia a aparut zona zoster”, a mentionat pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie.

Pacientul cu zona zoster trebuie sa urmeze un regim special. in primul rand pacientul cu zona zoster trebuie sa stea in casa, la caldura, pentru ca frigul, umezeala si curentul rece favorizeaza inflamarea cicatricilor neuronale si aparitia sindromului dureros post zona zoster. De asemenea, pacientii cu zona zoster nu trebuie sa ude zona lezionala pentru ca umezeala intarzie cicatrizarea zonei respective. Pentru ca nu este o afectiune banala, pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul cu copiii, care ulterior pot dezvolta varicela.

Un articol pe acest subiect gasiti aici

Articolul precedentFNPMF si SNMF solicita Ministerului Sanatatii o dezbatere publica pe tema Contractului-Cadru
Articolul următorProf. dr. Nicolae Hancu va lansa in data de 7 martie 2014 primul Abecedar de Obezitate