Medicii psihiatri trag un semnal de alarma privind evolutia numarului de bolnavi psihici in Romania

0
18

Medicii psihiatri trag un semnal de alarma in ceea ce priveste evolutia bolilor psihice in Romania. Mai exact, cu 1100 de bolnavi psihici la suta de mii de locuitori, tara noastra se pozitioneaza pe locul trei intr-un clasament care include 23 de tari europene, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

Romanii se confrunta cu o larga paleta de tulburari psihice, de la tulburarile usoare anxios-depresive, atacuri de panica, dependenta de alcool si substante, la psihoze, boli endogene.

Totodata, datele OMS releva ca intre 9% si 10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu depresie, intensitatea acesteia variind de la o depresie usoara reactiva unor triggere psihologice de tipul probleme conjugale, financiare, dificultati sau disponibilizari la locul de munca mergand pana la episoade depresive majore. Potrivit specialistilor, accesul la sanatate ar trebui sa fie universal. in acest sens Organizatia Mondiala a Sanatatii incearca sa reduca prapastia existenta in prezent intre diferitele tari, legate de ultimele descoperiri ale stiintei in ceea ce priveste etiologia si tratamentul bolilor psihice. Mai mult decat atat, psihiatria se indeparteaza de conceptul de supozitie, apropiindu-se de acela de certitudine, motiv pentru care alocarea sumelor financiare necesare profilaxiei ar trebui sa creasca.

Ad in title

„Psihiatria moderna, desi centrata pe studii de tip Evidence-Based-Medicine, nu trebuie sa anuleze dimensiunea spiritualitatii si stabilirea comunicarii autentice cu un Eu aflat in suferinta mintala. Un psihiatru ce va functiona exclusiv ghidat de interviuri clinice structurate sau semistructurate, gandind exclusiv in plan farmacologic al perturbarii neurotransmitatorilor, este prins in capcana „debarasarii” de durerea provocata la contactul cu bolnavul psihic si astfel, desi o disciplina eminamente medicala, psihiatria trebuie sa ramana „sacra si empirica” dominata de comunicarea la cel mai profund nivel al umanului”, a declarat dr. Simona Trifu, medic psihiatru, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentFNPMF si SNMF solicita Ministerului Sanatatii o dezbatere publica pe tema Contractului-Cadru
Articolul următorProf. dr. Nicolae Hancu va lansa in data de 7 martie 2014 primul Abecedar de Obezitate