Prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada: Un stil de viata sanatos, cu miscare, poate fi adaptat si la varstnici

0
60

Miscarea zilnica face parte dintr-un stil de viata sanatos, pe care fiecare dintre noi trebuie sa il adopte. Singura conditie e ca nivelul de efort fizic sa fie progresiv si adaptat in functie de varsta, potrivit specialistilor.

„Un stil de viata sanatos, cu miscare, poate fi adaptat si la varstnici. Nu vor fi toate exercitiile fizice intense. Este suficient sa aiba o plimbare zilnica pe care sa o creasca progresiv ca numar de minute. La inceput 5-10 minute, apoi se poate ajunge la jumatate de ora, o ora, recomandabil pana la doua ore pe zi. O plimbare intr-un mediu linistit, intr-un parc, intr-o zona cu verdeata sau cu liniste. Acest lucru este important si la varstnici”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.

Pentru un stil de viata sanatos se poate reduce si ratia calorica, insa acest fapt trebuie facut progresiv pentru a nu crea dezechilibre nutritionale importante. Iar acest lucru se poate face tot prin activitate fizica.

„Daca vom creste efortul fizic, ca o suma algebrica, se reduce ratia calorica. Fara sa o scadem major, insa. Adica nu la jumatate. Se poate mentine o ratie calorica moderata si o crestere progresiva si, subliniez progresiva, a efortului fizic astfel incat sa se „reduca” acel aport caloric. Adica el sa fie mai redus fata de consum. Aceasta este problema, aceasta este esenta. Şi se si vede in viata de zi cu zi ca persoanele care desfasoara activitate fizica mai intensa fata de ceilalti sunt mai sanatosi, traiesc mai mult. Cei care traiesc la tara, din acest motiv traiesc mai mult si sunt mai sanatosi”, a mai adaugat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada.

Specialistul atentioneaza, inca o data, ca orice activitate fizica trebuie facuta progresiv tocmai pentru a evita riscul de a dezvolta unele afectiuni cardiovasculare.

„Daca este o crestere a efortului fizic in conditii de anaerobioza, atunci exista riscul de a dezvolta tot felul de afectiuni cardiovasculare. Un efort fizic brusc si foarte intens neorganizat, nepregatit, duce la afectiuni cardiace. Cum se poate face acest efort ca sa nu duca la astfel de complicatii? (…) Daca frecventa cardiaca nu creste peste 120 de batai pe minut se mentine oxigenarea corecta a tuturor tesuturilor si organelor. Şi atunci efortul fizic trebuie astfel controlat incat sa nu creasca frecventa cardiaca mai mult de 110 batai pe minut. Sub 120 sa fie. Se stie foarte bine ca daca acest efort este gradat si crescut progresiv, atunci putem desfasura eforturi fizice foarte mari cu o frecventa cardiaca mica. Aceasta este esenta, pana la urma, a unui stil de viata sanatos”, a subliniat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada.

Articolul precedentDr. Valeria Herdea: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de a preveni bolile infecto-contagioase
Articolul următorRezultate evaluare DSP Bucuresti: Exista un grad redus de raportare a infectiilor nosocomiale pentru luna noiembrie 2015