Dr. Valeria Herdea: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de a preveni bolile infecto-contagioase

0
22

Vaccinarea nou-nascutului este extrem de importanta, fiind considerata cea mai buna metoda de aparare impotriva unor boli infectioase, potrivit specialistilor.

„Vaccinarea, de fapt, reprezinta cea mai serioasa metoda de preventie a bolilor infecto-contagioase. Este o metoda bazata pe dovezi medicale. Este o metoda care are aplicare de peste 220 de ani, deci are si proba timpului. Şi este in primul rand cost-eficienta(…) Este un risc asumat sa nu vaccinezi copilul, daca acel parinte este constient de ceea ce face. Din punctul nostru de vedere, consilierea este cea care poate favoriza un parinte sa ia o decizie corecta. Consilierea corecta incepe in timpul sarcinii mamei. (…) Un parinte consiliat poate lua o decizie corecta pentru starea de sanatate a copilului sau. Un parinte consiliat incorect sau care a primit informatii din surse incorecte nu va putea lua o decizie corecta pentru starea de sanatate a copilului lui”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicina de Familie.

Orice parinte trebuie sa stie ca nou-nascutul trebuie vaccinat imediat dupa nastere, conform Schemei Nationale de Imunizare. insa se poate opta si pentru vaccinuri optionale.

Ad in title

„in principiu exista Programul National de Imunizare, care presupune existenta a zece vaccinuri, printre care difterie, tetanos, pertusis, poliomielita, hepatita B, influenza, vaccinarea pentru formele grave de tuberculoza. Deci vaccinuri care se administreaza de la varsta de nou-nascut. La nou-nascut se administreaza BCG-ul ul si se administreaza vaccinul pentru hepatita B, la 2 luni, la 4 luni, la 11 luni, la 12 luni cu rapelurile corespunzatoare. Vaccinurile se regasesc in Programul National de Imunizare. in ceea ce priveste vaccinurile optionale ele exista pe piata libera, deci contra-cost. Nu sunt cuprinse in Programul National de Imunizare. Şi noi, ca specialisti, le recomandam. (…) Dintre cele optionale fac parte vaccinul pentru boala rotavirala, pentru pneumococ deoarece desi vaccinarea pentru pneumococ este prevazuta in Programul National de Imunizare prevederea este legata de posibilitatile financiare de a achizitiona acest vaccin ale Ministerului Sanatatii si respectiv ale Guvernului. in alta ordine de idei, tot aici intra vaccinarea pentru hepatita A, care poate da infectii foarte serioase hidrice, intra vaccinarea pentru meningococ”, a mai adaugat dr. Valeria Herdea.

Articolul precedentSarbatori fericite!
Articolul următorProf. univ. dr. Gabriel Ioan Prada: Un stil de viata sanatos, cu miscare, poate fi adaptat si la varstnici