Alcoolismul este perceput de majoritatea oamenilor ca fiind un viciu. Consumat in exces insa, alcoolul duce la dependenta, iar de aici se dezvolta o patologie specifica. De altfel, alcoolismul poate aparea de multe ori ca o patologie asociata unor alte afectiuni legate de personalitate, de tulburari, de dezechilibre emotionale ale individului.

insa, ceea ce ingrijoreaza si mai mult este faptul ca din ce in ce mai interesata de consumul de alcool este populatia tanara, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, potrivit prof. univ. dr. Dan Prelipceanu, medic primar psihiatru si director Cercetare – dezvoltare in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” din Bucuresti. Iar acest lucru este pus pe seama unei „lipse de informare, dar si a unui fenomen social complex, care decurge din multe determinari sociale si care e greu sa fie influentat”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Dan Prelipceanu.

Desi nu exista date concrete in ceea ce priveste consumul de alcool in Romania, se pare totusi ca tara noastra se numara printre primele zece locuri in Europa la acest capitol. Iar asta daca se tine cont de numarul bauturilor alcoolice comercializate. „Dupa criteriul de consum de alcool pur pe cap de locuitor se pare ca suntem pe locul 4, 5 sau 6 in Europa, deci un consum destul de mare si care de fapt nu este cunoscut cu exactitate, dar poate fi evaluat aproximativ. Ceea ce putem spune este ca daca luam in calcul prevalenta general acceptata pentru depedenta la alcool in stadiul cel mai tardiv si cel mai grav al consumului necontrolat de alcool, probabil ca in Romania e vorba de vreo 300-400 de mii de persoane care au o astfel de dependenta de alcool. Şi, probabil, vorbim o cifra dubla sau poate chiar mai mult de consumatori abuzivi, adica spre un milion de oameni sau peste un milion care beau la modul abuziv. Ideea masurilor de profilaxie este, in general, aceea de a indemna si de a prezenta o varianta a unui consum integrat, ca aliment, in contexte sociale agreabile. Plus ca orice interventie in alcool incepe cu infomarea pacientului”, a mai precizat prof. univ. dr. Dan Prelipceanu.