Prof. univ. dr. Corin Badiu: Screening-ul pentru hipotiroidia neonatala incepe in a treia zi de viata a copilului

0
404

in cazul patologiei tiroidiene la copii, evaluarea functiei glandei tiroide incepe foarte devreme. Astfel, prof. univ. dr. Corin Badiu, medic primar Endocrinologie, Diabet zaharat, nutritie, boli metabolice, Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” a explicat ca aceasta evaluare incepe in a treia zi de viata a nou-nascutului si se numeste screening pentru hipotiroidia neonatala.

„Cand copilul se externeaza din maternitate, e nou-nascut si i se ia sange din calcai. Se cheama screening pentru hipotiroidia neonatala. Aceasta evaluare este Program National de Screening. Toti copiii care se nasc in Romania trebuie sa faca si aceasta testare si, daca parintii nu primesc nicio veste, inseamna ca au un copil sanatos. Daca insa valorile de TSH, ca aceasta este analiza care se face, nu sunt conforme, atunci intregul Sistem se pune in miscare si Directia de Sanatate Publica este anuntata si copilul vine cu parintii la testare din nou, de regula, la mai putin de o luna de la nastere, astfel incat sa inceapa tratamentul de substitutie. (a€¦) apoi sigur, ca evaluarea copilului cu disfunctii tiroidiane se face, ca si la adult, printr-o explorare imagistica simpla, adica ecografie si teste sensibile, adica TSH, hormoni tiroidieni – folosim adesea T4 liber si T3”, a explicat prof. univ. dr. Corin Virgil Badiu intr-un interviu acordat www.SanatateaTV.ro.

Despre hipotiroidia congenitala, specialistul a subliniat ca aceasta apare frecvent in tarile cu un aport iodat insuficient. in tarile cu aport iodat adecvat, hipotiroidia neonatala apare la un nou-nascut din 3000 de nou-nascuti. La noi in tara, incidenta de hipotiroidie congenitala este de un caz la 800 – 1000 de nou-nascuti, iar datele sunt inregistrate in Registrul pediatric de hipotiroidism, gestionat de Institutul de Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

„in Romania, situatia e cam un caz la 800-1000 de nou-nascuti. Ceea ce arata ca diferenta intre 1:3000 si 1:1000 este carenta iodata. Proportia de copii cu hipotiroidie neonatala este un indicator al OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii, n.r.) cu privire la modul in care noi am reusit sa inlaturam carenta de iod. E un indicator important”, a explicat prof. univ. dr. Corin Virgil Badiu.

Articolul precedentNoi norme pe autism si standarde pentru terapeuti
Articolul următorIn Romania, nivelul de utilizare a morfinei in ameliorarea durerii bolnavilor de cancer este la jumatate fata de media europeana