Noi norme pe autism si standarde pentru terapeuti

0
57

Normele pe legea autismului, decontarea serviciilor psihologice si statutul profesional al specialistului care se ocupa de terapia de recuperare a copilului cu autism, au fost principalele puncte de discutie in deschiderea Conferintei Internationale ABA, ajunsa la a cincea editie. La eveniment au luat cuvantul reprezentantii Ministerului Educatiei, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Colegiului Psihologilor din Romania, Centrului de Sanatate Mintala si Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati, precum si profesori din SUA si Norvegia.

Exista fonduri pentru decontare, specialistii sunt putini

Pentru ca decontarea se face direct prin medicii specialisti care au contract cu CNAS, de la introducerea noului contract cadru publicat anul trecut, foarte putine fonduri au fost absorbite. Raluca Nica, de la Centrul de Sanatate Mintala, a explicat sistemul prin care se poate deconta terapia copiilor cu autism in acest moment. „Conditia este ca psihologii care fac terapie sa faca un contract cu un medic psihiatru. Avem 130 de medici de psihiatrie pediatrica, insa din pacate doar 30-40% au contract cu casa de asigurari si pot deconta terapia. Trebuie vazut in ce conditii putem permite si medicilor care nu au contract cu asigurarile sa faca decontare pentru terapie”.

Florentina Mihaila, consilier juridic la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca serviciile conexe acordate prin sistemul de asigurari (kinetoterapie, spre exemplu) vor fi acordate si adultilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist. Raluca Nica a punctat de asemenea stadiul mult asteptatelor norme pe legea autismului. Publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii la mijlocul lui martie, ele au trecut printr-un proces de dezbatere publica ale carui rezultate au fost sesizate institutiilor partenere. „Asteptam doar un ultim raspuns dupa care se vor publica in Monitorul Oficial.”

Standarde profesionale pentru analistul comportamental

in Romania, specialistii care se ocupa de terapia comportamentala de recuperare a persoanelor cu autism nu au un program de formare la universitati si nici statutul profesional definit. Reprezentantii CPR si ANPD si-au exprimat dorinta de lucru asupra unui standard profesional al acestui specialist. Neil Martin, directorul de dezvoltare al institutiei care acrediteaza la nivel international analistii comportamentali – BACB, a mentionat ca eforturile statului ar trebui sa se indrepte spre dezvoltarea de programe educationale in cadrul universitatilor. Al doilea lector strain invitat, Sigmund Eldevik a prezentat situatia din Norvegia: „La noi inca din anii 60 exista un program de licenta care pregateste timp de trei ani persoana in toate aspectele interventiei: terapie si medicamentatie, de aceea absolventul este numit asistent comportamental si este echivalentul unui asistent medical.”

Evenimentul anual dedicat analizei aplicate a comportamentului aduce la Bucuresti lectori de top in terapia ABA din Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia si Romania, pentru a sustine prezentari si workshop-uri intre 8 si 10 aprilie.

Conferinta Internationala ABA, organizata de Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si Asociatia Help Autism, in parteneriat cu institutii publice, asociatii profesionale si organizatii neguvernamentale, a atras anul acesta peste 650 de participanti – psihologi, medici, cadre didactice, studenti si parinti ai copiilor cu autism.

Articolul precedentAlergiile la polen, in prim-plan in Saptamana Mondiala a Alergiei 2016
Articolul următorProf. univ. dr. Corin Badiu: Screening-ul pentru hipotiroidia neonatala incepe in a treia zi de viata a copilului