Prof. univ. dr. Alexandru Oproiu: Hepatita C va fi prima maladie infectioasa virala care va disparea prin tratament

0
20

Hepatita C este una dintre maladiile tot mai des intalnite in randul populatiei din tara noastra, fapt care a starnit ingrijorarea autoritatilor si a specialistilor. in acest context se cauta solutii astfel incat sa se reduca numarul imbolnavirilor si sa creasca numarul persoanelor tratate. Iar noile terapii par sa aduca rezultate remarcabile, potrivit specialistilor.

a€œSunt tratamente si molecule care sunt extrem de active. Infectia cu virusul hepatitei C si virusul hepatitei C vor fi primul virus si prima maladie infectioasa virala care va disparea prin tratament, pentru ca celelalte afectiuni virale sunt, mai mult sau mai putin, pe cale de eradicare prin vaccinare”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Oproiu, medic primar gastroenterolog, cu prilejul unei conferinte de presa.

Potrivit unui studiu epidemiologic efectuat in anul 2007, studiu citat si in literatura de specialitate universala potrivit specialistilor, prevalenta infectiei cu virusul hepatitei C in Romania este 3,2%, adica aproximativ 600.000 de pacienti infectati cu acest virus (persoane care au anticorpi antivirus hepatita C in sange). insa nu toti sunt diagnosticati.

Ad in title

a€œDintre persoanele care au fost infectate cu virusul hepatitei C, 85% au infectie activa. Restul de 10-15% si-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. Deci, dupa calculele obisnuite, am avea cam 530.000 de pacienti cu infectie virala activa. Dintre acestia nu sunt diagnosticati decat aproximativ 50.000. in aceasta cifra sunt cuprinsi pacienti care au facut deja tratament si care au raspuns la tratament, adica nu mai au virus in sange si in ficat, pacienti care au facut tratament si nu au raspuns si cateva mii, 4.000-5.000 de pacienti care asteapta tratamentul. Restul pacientilor care au infectia activa cu virusul hepatitei C nu stiu ca au aceasta infectie. Deci nu sunt diagnosticati. Dupa calculele pe care le-am facut, aproximativ 88,8% din bolnavii cu hepatita C cu viremie prezenta in sange si in ficat nu stiu ca au hepatita, pentru ca ei nu au nicio simptomatologie. Cand incep sa aiba simptomatologie, au deja ciroza hepatica cu virusul hepatitei. Deci problema care se pune pentru politica noastra sanitara si pentru organizatorii de sanatate publica este aceasta descoperire, diagnostic in masa al bolnavilor cu hepatita C”, a mai subliniat prof. univ. dr. Alexandru Oproiu.

Noile terapii ce privesc hepatita C au foarte putine efecte adverse, potrivit specialistului, cel mai mare pericol fiind dezvoltarea rezistentei la tratament in cazul in care conditiile de administrare nu sunt respectate cu strictete.

a€œDaca la dubla terapie efectele adverse erau foarte multe si conduceau uneori chiar la stoparea tratamentului, noile terapii au putine astfel de efecte. Prin aceste efecte adverse ale dublei terapii, pacientului ii scade total imunitatea pentru ca nu mai are leucocite, prin scaderea trombocitelor este supus unor tulburari de coagulare masive, iar tot procesul de oxigenare – oxigenarea cerebrala, miocardica, renala, hepatica, samd – era tulburat. Dar la noi in tara s-a tratat un numar mare de pacienti. Cam 50.000 de pacienti au fost tratati cu dubla terapie. Din acesti 50.000 de pacienti, 25.000, adica 50%, au raspuns la tratament. in ceea ce priveste noua terapie pentru hepatita C, aceasta are foarte putine efecte adverse si sunt in special renale. Deci, la pacientii care au un anumit grad de insuficienta renala, filtratul glomerular este mai mic de 30 ml/minut, este contraindicat tratamentul. Pericolul cel mai mare la tratamentul cu aceste antivirale cu actiune directa este ca pacientul sa nu fie compliant, adica sa nu respecte exact indicatiile de tratament”, a mai subliniat prof. univ. dr. Alexandru Oproiu.

in acest context, se impune ca medicii care initiaza acest tratament, dar si medicii de familie care ii monitorizeaza pe pacienti, sa ii sustina pe pacienti si sa urmareasca ca respecta indicatiile si dozarea tratamentului respectiv.

Articolul precedentDezbatere despre medicina participativa si inovatie in domeniul medical
Articolul următorEXCLUSIV: Reprezentant roman in Grupul de Studiu pe Neuropatie Diabetica al EASD – NEURODIAB