Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel susține alocarea unui fond special în vederea testării pentru hepatită B, C şi HIV

0
392

Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat,  susține alocarea unui fond special în vederea testării pentru hepatită B, C şi HIV.

„Medicii de familie au posibilitatea să testeze pentru hepatită B şi hepatită C şi mi-aş dori ca acest lucru să fie făcut în mod susţinut şi ca fiecare medic de familie să îşi propună ca, într-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste să fie testate. Pentru asta, însă, au şi ei nevoie de un ajutor. Şi ajutorul ar trebui să vină de la CNAS sau de la Ministerul Sănătăţii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatită B, C şi, nu în ultimul rând, pentru HIV. Aceste trei virusuri au la îndemână terapii cât se poate de eficiente. Pentru virusul hepatitic C avem terapii, care îndepărtează virusul din organism. Pentru virusul hepatitic B în ultima vreme s-a obţinut vindecarea funcţională, ceea ce este un lucru deosebit de important. Pentru HIV avem modalitatea de a face pacientul nedetectabil şi, ca atare, netransmisibil”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor.

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat a subliniat că, potrivit legii, persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate în ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate publică.

România a fost prima ţară din lume care, în 2001, a asigurat accesul neîngrădit la terapie antiretrovirală, a arătat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

„Dacă s-a putut în 2001, nu văd de ce nu s-ar putea face în 2023 – 2024. Aceste virusuri ar trebui să reprezinte un întreg în cadrul unui program naţional de sănătate publică, deoarece afectează pe toată lumea direct sau indirect”, a transmis prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Articolul precedentAna-Maria-Cecilia Păuleț, șef promoție UMF Iași: „Totul a meritat și acești ani au fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea!”
Articolul următorCOPAC şi ACMIM: Dezvoltarea de politici sociale şi de sănătate în judeţul Iaşi