Prof. Tammam Youssef: Anual se nasc 1.000 de copii cu afecțiuni cardiovasculare ce necesită intervenții. Aproximativ 150 sunt urgențe

0
530

Aproape 1.000 de copii cu boli ale inimii se nasc în fiecare an în România ce necesită intervenții. Din acest total aproximativ 150 reprezintă urgențe. Sunt date aduse în atenție, marți, de prof. dr. Tammam Youssef, Director Medical Internațional al Grupului San Donato din Italia și coordonatorul proiectului de colaborare Italia-România.

”În fiecare an se nasc cam 1.000 de cazuri. Din acest total 100-150 sunt urgențe. Urgențele acestea înainte mureau toate. Acum aproape nu mai moare niciun copil. Dacă nu se operează la noi, în România, avem un network aici la Marie Curie cu toate centrele din țară, știm fiecare copil nou-născut unde este și încercăm să îi găsim soluție. Aici în țară sau în străinătate, dacă este prea complex. Încă nu am ajuns la gradul unde trebuie să fim. Asta și din cauza spațiilor și din cauza complexității acestei specialități care este modernă în lume. A început să se dezvolte această specialitate de la anul 1995 încoace. Și noi, de zece ani, ne dezvoltăm dar perioada e foarte mică având în vedere complexitatea specialității. În alte țări există tradiție de 50 de ani”, a precizat prof. dr. Tammam Youssef marți în cadrul unei conferințe de presă susținută la Spitalul Marie Curie cu prilejul semnării Actului adițional de prelungire pentru încă trei ani a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, Grupul San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

Medicul a mai spus că în cei 10 ani de activitate în acest domeniu în România s-a ajuns la o rată de rezolvare a cazurilor în țara noastră de 95%.

”Noi, aproape de 10 ani, am ajuns să facem aici 95% din cazuri. 5% din cazuri nu le putem face aici, le trimitem la San Donato. Acolo sunt operați la fel cum sunt operați copiii italieni”, a mai subliniat prof. Youssef.

 

Articolul precedentRafila: În 2021 au fost momente când Ministerul Sănătăţii putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri anti-COVID
Articolul următorUn booster bivalent dezvoltat de Moderna, mai eficient împotiva Omicron decât vaccinul iniţial