prof. dr. Cherecheș: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca pe noile variante de SARS-CoV-2 depinde de tulpină

0
301

Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca pe noile variante de SARS-CoV-2 depinde de tulpină, a explicat prof. dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

”Pe tulpina B117 din Marea Britanie, vaccinul AstraZeneca funcționează bine, are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul”, afirmă prof. dr. Răzvan Cherecheș, într-o postare pe pagina de socializare a Ministerului Sănătății.

”Pe tulpina B1351 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea vaccinului AstraZeneca este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud, pe 2000 de persoane, cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a realizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este publicat definitiv și sunt doar date preliminare”, a explicat prof. dr. Răzvan Cherecheș.

”Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că și acestea au o eficacitate mai redusă pe tulpina B1351 din Africa de Sud. Motivul este mutația E484K, care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru”, a adăugat prof. dr. Răzvan Cherecheș.

Toate cele trei tipuri de vaccinuri anti-COVID-19, respectiv Pfizer, Moderna și AstraZeneca, au demonstrat că au o protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces, explică profesorul de sănătate publică.

”Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini, oreice mutație ar avea ele, ar afecta în vreun fel protecția dată de toate cele trei vaccinuri la simptome severe, spitalizare sau deces. Acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până în acest moment, suntem ok”, a mai spus prof. dr. Răzvan Cherecheș.

Articolul precedentCîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă
Articolul următorFederaţia „Solidaritatea Sanitară” anunță două zile de proteste în fața Parlamentului