Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă

0
7

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă seară, că este de acord cu utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță să fie cea optimă și elevii să nu fie traumatizați de experiență.

Ministrul Cîmpeanu a discutat despre exemplul Franței și Austriei, care folosesc testele pe bază de salivă, pentru elevi, acestea fiind non-invazive.

„Și eu știu că sunt nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a spus Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.

Ministrul a spus că aceste teste non-invazive pot fi administrate chiar și de cei fără experiență medicală. De asemenea, cât timp doar 18% din școlile românești dispun de un cabinet medical, testele rapide ar fi soluța ideală pentru a-i testa pe copii.

În prezent, în școli se folosesc teste rapide antigen, pentru care părinții trebuie să-și dea acordul, acestea fiind făcute cu personalul medical specializat, mulți dintre părinți refuzand testarea copiilor, considerând procedura traumatizantă pentru cei mici.

Sorin Cîmpeanu: Vom insista ca elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a să meargă la şcoală şi în scenariul roşu

Ministrul Educaţiei a declarat că va propune ca elevii din anii terminali, din clasele a VIII-a şi a XII-a, să meargă fizic la cursuri şi în cazul în care şcoala intră în scenariul roşu.

„Regulile de distanţare şi prudenţa trebuie respectate. În acelaşi timp, pentru acele şcoli care vor intra în scenariul roşu şi care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educaţiei le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a şi a XII-a să poată merge la şcoală, pentru că vor avea examene naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, referindu-se la cazul în care şcolile trebuie să se închidă şi să treacă la predarea online, în scenariul roşu.

Articolul precedentVaccinul anti-COVID-19, produs de Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, a fost autorizat în SUA
Articolul următorprof. dr. Cherecheș: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca pe noile variante de SARS-CoV-2 depinde de tulpină