Prof. dr. Vlad Ciurea: Există un risc crescut de AVC după COVID-19, la persoanele vulnerabile

0
481

Prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, a precizat că persoanele vulnerabile prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral după infecția cu SARS-CoV-2.

S-a constatat că persoanele care trec prin COVID-19, peste 65 de ani, după aceea au dezvoltat accidente vasculare, după Covid. Nu erau predispuse. Alții au evoluat spre sindroame neurologice de diferite forme, degradare. Se așteaptă ca unele cazuri, ce spun datele din literatură și din nefericire am văzut și eu, vor merge către acea boală cu neamțul căreia nu vreau să-i spun numele (n. r. – Boala Alzheimer). Te cutremuri când auzi că acest virus parcă a împins sistemul nervos spre o degradare, spre boala uitării”, a explicat profesorul Ciurea pentru un post de televiziune.

Medicul neurochirug a mai precizat pentru Digi24 că, în acest context, cel mai indicat este să prevenim decât să tratăm această boală, pentru că nu se cunosc toate detaliile, chiar dacă în întreaga lume se fac eforturi în acest sens.

Profesorul Ciurea a mai explicat și modul în care virusul SARS-CoV-2 ajunge în creier: ”Sunt două căi prin care virusul ajunge în creier – calea hematogenă, prin plămâni, a trecut în alveole, din capilarele alveolare în sânge și ajunge în creier; sau prin cea de-a doua cale – aerian, prin nas se duce exact în bulbii olfactivi și ajunge direct în mijlocul creierului, din cauza asta ai dispariție de miros, iar lângă centrii mirosului sunt centrii gustului. Dacă ați observat, am văzut și eu la diferite persoane, că aceasta a fost persistentă – trei luni, șase luni – și odată cu ameliorarea stării generale a revenit și gustul și mirosul.”

Articolul precedentJohnson&Johnson cere autorizare pentru vaccinul anti-COVID-19 autorităților de reglementare din SUA
Articolul următorVaccinul antiCOVID: Pfizer și-a retras cererea pentru autorizarea de urgență în India