Prof. dr. Viorel Jinga, despre înființarea Institutului de Genomică din subordinea UMF Carol Davila București

0
78

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București a declarat că UMF a demarat și a reușit, printr-o Hotărâre de Guvern, să creeze un institut de genomică, care momentan este doar pe hârtie.

Prof. dr. Viorel Jinga a spus că Institutul de Cercetare – Dezvoltare în Genomică trebuie operaționalizat, astfel ca în viitor să avem un institut de genomică care să fie foarte important mai ales în diagnosticul bolilor rare.

„Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București a demarat și a reușit, printr-o Hotărâre de Guvern, să creăm un institut de genomică, care este pe hârtie. Trebuie să îl operaționalizăm și sperăm să avem în viitor un institut de genomică care să fie foarte important în diagnosticul, mai ales, al acestor boli rare”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga.

Ad in title

Monitorul oficial a publicat, luni, Hotărârea nr. 693/2021 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică.

Potrivit Hotărârii, Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică își desfășoară activitatea în subordinea Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Institutul are ca scop crearea și dezvoltarea infrastructurii naționale de genomică, respectiv creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniile genomică, proteomică, transcriptomică, metabolomică, bioinformatică, biotehnologice și alte științe omice, precum și în materializarea oportunităților și obiectivelor științifice de cercetare-dezvoltare și inovare rezultate.

Declarațiile rectorului UMF „Carol Davila” București au fost făcute în cadrul conferinței de închidere a proiectului “Creșterea competențelor multi disciplinare a personalului medical în vederea îmbunătățirii calității vieții copiilor cu boli rare”.

Valoarea totală a proiectului a fost de 5,21 milioane de lei, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Ocupațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, iar iar 15% este cofinanțarea asigurată din bugetul local al Muncipiului București.

Despre proiectul “Creșterea competențelor multi disciplinare a personalului medical în vederea îmbunătățirii calității vieții copiilor cu boli rare”, prof. dr. Viorel Jinga a spus că „este o mare realizare în domeniul medical, dedicată exclusiv pacienților pediatrici, și în mod special acestor copii afectați de bolile rare, care nu sunt puține la număr”.

Articolul precedentANAT solicită introducerea testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României
Articolul următor3.775 persoane din 33 comune nemțene au beneficiat de servicii de depistare activă a tuberculozei