Prof. dr. Roman: Noile medicamente antidiabetice, beneficii pentru riscul cardiovascular şi funcţia renală

0
71

Prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federaţiei Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), a declarat că tratamentul optim pentru pacientul cu diabet zaharat tip 2 trebuie să ţină cont de reducerea riscului cardiovascular şi renal.

Potrivit prof. dr. Gabriela Roman, noile medicamente antidiabetice demonstrează atât beneficii asupra riscului cardiovascular, cât şi asupra funcţiei renale.

Afirmațiile vin în contextul Zilei Mondiale a Inimii, prilej cu care prof. dr. Gabriela Roman face un apel către toţi pacienţii cu diabet zaharat tip 2 din România să lupte pentru sănătatea inimii lor şi să vorbească cu medicul diabetolog despre soluţiile de prevenire a complicaţiilor cardiovasculare în boala cronică cu care trăiesc, se arată într-un comunicat de presă.

La rândul său, prof. dr. Cornelia Bala, președintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, a afirmat că pandemia de COVID-19 a pus o presiune „uriaşă” asupra pacienţilor care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 şi a medicilor care îi îngrijesc.

„Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriaşă asupra pacienţilor care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 şi a medicilor care îi îngrijesc. Se evidenţiază tot mai mult riscurile cu care această categorie de pacienţi se confruntă, iar riscul cardiovascular este unul dintre cele mai relevante. Cunoaşterea complicaţiilor cardiovasculare de către pacient şi discutarea soluţiilor de control ale acestora trebuie să fie o prioritate în managementul optim al acestei patologii, implicând deopotrivă medicul şi pacientul. În aceste vremuri dificile pentru noi toţi rolul pacientului în controlul diabetului şi a complicaţiilor asociate este tot mai important, acesta făcând parte din echipa terapeutică, alături de medicii care îl tratează”, a afirmat Cornelia Bala, potrivit aceluiași comunicat.

Potrivit specialiştilor, informarea şi educarea despre managementul corect al diabetului zaharat tip 2 şi a complicaţiilor asociate, din surse credibile, este prioritară pentru această categorie de pacienţi cronici, cu precădere în contextul actual generat de COVID-19.

„Pacientul cu diabet zaharat tip 2 depinde de scheme de tratament stricte şi un stil de viaţă disciplinat, care trebuie să ţină cont de orice modificare în evoluţia bolii. În acest moment este prioritar ca pacienţii cu diabet zaharat tip 2 să meargă la medic pentru o evaluare completă a bolii lor, inclusiv a complicaţiilor asociate, cum sunt cele cardiovasculare. De Ziua Mondială a Inimii mă alătur apelului profesioniştilor şi mă adresez tuturor pacienţilor care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 să meargă la medic şi să lupte pentru controlul diabetului şi complicaţiilor asociate, dintre care cele cardiovasculare sunt deosebit de importante”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Articolul precedentCNAS, despre vaccinarea antigripală în farmacii: Sunt discuţii avansate la nivelul unui grup guvernamental
Articolul următor70.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor până în 3 ani, distribuite de MS