Prof. dr. Rodica Pop-Bușui, vicepreședinte Clinical Research Department of Internal Medicine, Diabetes Institute – University of Michigan, a declarat că pacienții cu diabet sunt la un risc crescut vizavi de afecțiunile severe și complicațiile severe ale infecției cu COVID-19.

”Această pandemie ne-a afectat pe toți foarte mult și continuă să fie o problemă, dar cred că este de asemenea remarcabil că atunci când ne aflăm în fața acestor provocări deosebite lumea, în general, se ridică la înălțimi cu totul neobișnuite. (…) Pandemia de COVID-19 se desfășoară în paralel cu pandemia diabetului, care este prezentă de peste două decade. Pacienții cu diabet sunt la un risc extraordinar de crescut vizavi de afecțiunile severe și complicațiile severe ale infecției cu COVID-19. Și așa cum am observat și noi și alții, prezența diabetului și a unor complicații ale diabetului dublează sau chiar triplează riscul de a necesita admitere în terapie intensivă, admitere pentru insuficiență renală acută, afecțiuni cardiovasculare. Și, din păcate, mortalitatea în rândul pacienților cu diabet rămâne cel puțin de două ori mai crescută”, a declarat prof. dr. Pop-Bușui.

În ceea ce privește activitatea Clinical Research Department of Internal Medicine, Diabetes Institute – University of Michigan, specialiștii de aici au inițiat vizite virtuale ale pacienților pentru a le crește nivelul de informații pentru a evita vizitele care nu sunt necesare la urgențe. De asemenea, au fost create diferite programe prin care s-a gestionat situația persoanelor cu diabet și picior diabetic în această perioadă de pandemie.

Cu privire la piciorul diabetic, prof. dr. Rodica Pop-Bușui a spus că unitatea unde lucrează are podiatria integrată, cu șase podiatri, și s-a reușit un fellow ship acreditat pentru salvarea piciorului diabetic.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.