Dr. Lee Rogers, președinte American Podiatric Medical Association, a declarat că în timpul pandemiei riscul de amputare a crescut drastic pentru pacienţii afectaţi de diabet.

De asemenea, dr. Lee Rogers a declarat, referitor la prevenirea amputațiilor cauzate de piciorul diabetic, că în timpul pandemiei este necesară concentrarea mai mult pe echipa virtuală de îngrijire a pacientului, acelaşi lucru fiind valabil şi în îngrijirea clinică.

Specialistul a tras un semnal de alarmă referitor la îngrijirea bazată pe echipă a pacientului cu diabet, care a fost perturbată de pandemie.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.