Prof. dr. Maria Dorobanțu explică cum SARS-CoV-2 afectează vasele de sânge și care sunt urmările

0
42

Deși nu se cunosc foarte multe detalii despre noul coronavirus, totuși observațiile făcute până în prezent la persoanele infectate și cu manifestări severe ale bolii au relevat și o afectare a vaselor de sânge. O astfel de afectare poate fi mai mare sau mai mică, variind de la o persoană la alta, de la un teritoriu vascular la altul.

”Acest virus, prin componentele sale, mai ales cele care îl înconjoară de formează această coroană, se fixează pe niște receptori, receptorul de angiotensină-2, care se găsesc pe toate endoteliile vasculare. Sigur că densitatea acestor receptori este variabilă de la un teritoriu vascular la altul. Receptivitatea acestor receptori poate fi variabilă de la individ la individ, de la un teritoriu vascular la un altul. Dar toate vasele, într-o proporție mai mică sau mai mare, au acest tip de receptori. Prin urmare, oriunde se produce o astfel de fixare se produc și leziuni pe acest endoteliu vascular. Este ca un fel de endotelită generalizată, dar cu manifestări variabile pe diferitele teritorii vasculare”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, șef Secție II Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență București.

Practic, potrivit specialistului, acesta este mecanismul prin care se explică de ce apar leziuni la nivelul cordului, pe vase, în special pe vasele mici.

Ad in title

”Bolnavii pot să facă și infarcte de miocard și fac mulți, fac tromboze, pe vase mici fac leziuni de tip miocarditic și inclusiv afectare de celule miocardice și fac leziuni de miocardită. Deci, pot face miocardită, infarct de miocard prin tromboze nu prin leziuni aterosclerotice preexistente, pot să facă leziuni cerebrale și pot să facă diferite manifestări de encefalită. De asemenea, pot apărea leziuni digestive și chiar am vazut un caz în ultimele zile în care aspectul era ca de o pseudoperitonită. Pot dezvolta leziuni pe vene cum ar fi tromboze vasculare. Și evident pot face leziuni foarte multe la nivelul plămânului și aici a început acest aspect de pneumonie uneori mai ușoară, alteori foarte severă. Această pneumonie dată de infecția cu SARS-CoV-2 conduce de foarte multe ori la insuficiențe respiratorii severe, care pot necesita intubare, și care pot conduce la deces. Deci toate aceste complicații determinate de afectări vasculare, mai ales de microvase, oriunde în organism determină severitatea deosebită a acestei boli”, a mai explicat prof. dr. Maria Dorobanțu.

În același timp, șeful Secției II Cardiologie de la Spitalul Floreasca a atras atenția că nu toți cei afectați de virus fac forme severe, iar acest aspect depinde de câțiva factori, și nu toți prezintă simptome.

”Depinde de tropismul acestor receptori pentru virusul respectiv, depinde de intensitatea infectării, de numărul de receptori în vasele respective și depinde foarte mult de comorbiditățile preexistente. Dacă un bolnav avea o boală coronariană cunoscută, atunci ceva adăugat acut sever evident că va agrava tot ce avea el anterior. Va agrava boala ischemică coronariană, va agrava insuficiența cardiacă etc. Așa se explică de ce cei cu comorbidități fac forme atât de severe și decesul e în primul rând în zona lor. Dar am auzit, în urmă cu câteva zile, pe un coleg vorbind de decesul unui tânăr de 31 de ani fără nicio comorbiditate dar cu o infecție foarte severă. Deci este o boală care nu la toată lumea dă simptome. Cei mai mulți dintre cei infectați au forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Dar ei pot infecta pe alții, dacă nu respectă măsurile de prevenție: nu poartă mască, nu respectă distanțarea socială. Așadar, cei care sunt infectați și sunt asimptomatici nu înseamnă că sunt niște oameni sănătoși. Sunt niște oameni care au făcut forme ușoare sau au formă asimptomatică, dar pot infecta pe alții. Aici e problema”, a mai precizat prof. dr. Maria Dorobanțu.

 

Articolul precedentMinisterul Sănătății: Un alt angajat, confirmat cu noul coronavirus
Articolul următorEXCLUSIV Angajații din Sănătate care gestionează pacienți COVID primesc un spor real între 100 și 300 de lei