Prof.dr. Ioan Nedelcu: Dermatitele iritative pot aparea in cazul persoanelor care lucreaza cu metale, substante bazice sau acide

0
255

in jurul nostru sunt diverse substante ce au proprietati fizico-chimice diferite de cele ale pielii. Contactul substantelor iritante de tipul dezinfectantilor, substantelor foarte alcaline sau foarte bazice cu tegumentele reprezinta o agresiune pentru piele. Astfel se produce inflamatia dermului, manifestata clinic prin inrosirea pielii, insotita de usturime sau mancarime si vezicule cu lichid la acest nivel.

„in general, se considera ca orice substanta care vine in contact cu pielea noastra in raport cu proprietatile sale fizico-chimice, dar si de particularitatile de aparare si raspuns ale pielii, poate genera o iritatie, o dermatita iritativa. Este vorba despre o boala a pielii (derma) manifestata prin fenomene inflamatorii care se traduc prin roseata, usturime sau mancarime, vezicule cu lichid la nivelul pielii. Suprafata pe care apar aceste leziuni este suprafata care a venit in contact cu o substanta, cu un ceva care se manifesta agresiv la nivelul pielii noastre”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar Dermato-venerologie, Membru al Academiei Americane de Dermatologie.

Potrivit specialistului, exista un mare risc de aparitie a dermatitelor iritative in randul persoanelor care lucreaza cu diverse metale, substante bazice, substante acide, care, prin procesul de prelucrare, cat si prin obligatia profesionala vin in contact cu aceste substante. Acestora ar trebui sa li se realizeze un instructaj de protectia muncii astfel incat sa evite respectivele substante iritante.

„Ar trebui ca in procesele industriale in care se folosesc substante foarte acide, foarte alcaline sau substante care au un potential iritativ sa se faca un instructaj de protectia muncii pentru a se evita contactul cu respectivele substante; sa se poarte manusi de protectie care sa impiedice contactul pielii cu agresorul”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

in cazul in care o persoana vine accidental in contact cu o substanta acida sau alcalina sau cu o alta substanta iritativa se recomanda spalatul imediat. De asemenea, dermatologul recomanda in cazul folosirii unei substante care sa neutralizeze reactia iritativa – adica utilizarea substantelor alcaline in cazul in care un acid a provocat iritatia si invers, daca s-a folosit o substanta acida, sa se aplice o substanta alcalina.

Probleme deosebite apar in cazul in care copiii vin in contact cu aceste substante iritative – de la metale si pana la dezinfectanti. in aceasta situatie, potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu adultii trebuie sa nu lase substantele iritante la indemana copiilor.

Articolul precedentParintii pot suna pentru unele sfaturi medicale la singurul call center pediatric non-stop din Romania
Articolul următorStudiu APC: Produsele vegetale contin aditivi, clorura de calciu, acizi grasi saturati si alte grasimi