Prof. dr. Florentina Furtunescu: Pandemia a accentuat problemele legate de îngrijirea persoanelor cu diabet

0
94

În timpul pandemiei de COVID-19, problemele legate diabet și de îngrijirea persoanelor cu diabet s-au accentuat, a declarat Prof. dr. Florentina Furtunescu, medic sănătate publică și management, Pro-rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

”În primul rând, persoanele cu diabet zaharat sunt mai vulnerabile la forme severe de boală și mai vulnerabile la deces. De aceea, ele au fost prioritizate la vaccinare împotriva COVID-19, încă de la începutul strategiei de vaccinare în România. Din păcate, însă, riscul nevaccinării încă persistă în societatea noastră. Acoperirea vaccinală nu a fost cea pe care noi am dorit-o, iar motivul pentru care nu știm exact proporția diabeticilor care s-au vaccinat este acela că avem o estimare a prevalenței diabetului în România, în realitate nu cunoaștem toate cazurile de diabet care există la noi în țară”, a precizat Prof. dr. Florentina Furtunescu.

Prof. dr. Florentina Furtunescu a subliniat că persoanele cu diabet trebuie să se vaccineze împotriva COVID-19.

”Primul lucru pe care trebui să îl faceți este să vă vaccinați”, a transmis medicul de sănătate publică și management.

Totodată, Prof. dr. Florentina Furtunescu a atras atenția că diabetul este o boală în continuă expansiune, ”din cauza globalizării, afectării balanței dintre nutriție și consumul energetic, activitatea fizică, a felului în care ne hrănim, a stresului în care trăim și în care muncim”.

”Persoanele cu diabet zaharat necesită din partea sistemelor de sănătate un management susținut, pe o perioadă foarte mare de ani. O persoană care primește un diagnostic de diabet zaharat de tip 2 la 30-40 de ani are o speranță de viață de 70-80 de ani, în funcție de țara în care trăiește. Sunt câteva decenii în care această persoană are nevoie susținută de îngrijiri medicale. De aceea, diabetul zaharat este important pentru individ, pentru persoană, pentru familia persoanei, dar și pentru sistemele de sănătate, care trebuie să răspundă acestei provocări și trebuie să antreneze un număr foarte mare de resurse”, a explicat Prof. dr. Florentina Furtunescu.

Declarațiie au fost făcute în cadrul conferinței de presă online „Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Articolul precedentPreședintele CMR: Pandemia a demonstrat vulnerabilitățile sistemului medical românesc
Articolul următorDr. Gabriel Diaconu: În pandemie, sănătatea mintală a populației a trecut ea însăși printr-o mutație