Dr. Gabriel Diaconu: În pandemie, sănătatea mintală a populației a trecut ea însăși printr-o mutație

0
128

În această perioadă a pandemiei, sănătatea mintală a populației a trecut ea însăși printr-o mutație. Fără doar și poate pacientul diabetic este sensibilizat anterior la această mutație, a declarat, duminică, dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

“De multe ori, pacientul diabetic are o opinie foarte proastă de sine, are simptomatologie solidă a depresiei și a anxietății. Drept urmare, există o valoare chiar predictivă depre cât de bine o va duce pacientul cu diabet în funcție de starea lui mentală, în funcție de starea lui psihiatrică. Iar în România sunt pași care au fost făcuți între diversele comunități de practică și studii la scară mică, inclusiv programe de sensibilizare, dar și de înrolare a pacientului diabetic în diverse forme de activitate comunitară. Trebuie să trudim la sănătatea pacienților noștri, într-o vreme în care o vedem cum ne scapă printre degete“, a precizat dr. Gabriel Diaconu.

Medicul psihiatru a subliniat că prevenția este extrem de importantă.

“Este nevoie să ieșim din acest model – inclusiv boală, bolnav, patologie, tratament – și să mergem într-o zonă de medicină anticipativă. Trebuie să întreprindem mai mult chestiuni care merg pe frontul sănătății. Nouă ne este foarte confortabilă zona de boală, de multe ori avem proceduri foarte clare. Ce nu știm noi foarte bine este cum să îi instruim pe oameni cum să nu își rupă piciorul în primul șanț. Prevenția este o chestiune foarte importantă și solidă. În țările care au cât de cât o lume mai bună ca a noastră, treaba medicului este înjumătățită din faptul că oamenii evită boli., nu din faptul că se asigură accesul la tratament. E clar că sănătatea se păstrează și, poate, după medicină se redă, dar niciodată așa cum a fost înainte“, a adăugat dr. Gabriel Diaconu.

Dr. Gabriel Diaconu a atars atenția și asupra știrilor false legate de vaccinarea anti-COVID-19.

“Vedem oameni care au o privire pierdută la un posibil remediu salvator de viață. Sunt oameni care au fost smintiți de lucruri auzite sau care sunt terorizați de ceea ce citesc, de ceea ce aud sau intuiesc. Sunt oameni care nu dorm noaptea, bolnavi fiind, și se gândesc: imi fac rău cu mâna mea? Dacă e minimum adevărat să fac cheaguri după vaccinare, mă duc? Cui să dau încredere? Pe cine să ascult? Este clar că ne trebuie o uniune a viziunii. Văd medici care, într-un fel sau altul, ne invalidează“, a mai spus dr. Gabriel Diaconu.

Declarațiie au fost făcute în cadrul conferinței de presă online „Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Articolul precedentProf. dr. Florentina Furtunescu: Pandemia a accentuat problemele legate de îngrijirea persoanelor cu diabet
Articolul următorAustria va plasa în carantină persoanele nevaccinate anti-COVID-19, începând de luni