Prof. dr. Doina Catrinoiu: Educatia privind consumul scazut de zahar lipseste in familie

0
44

Consumul crescut de zahar reprezinta un factor de risc in aparitia unor afectiuni, precum: diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, tensiunea arteriala, cariile dentare. Avand in vedere numarul ridicat de cazuri de imbolnavire, specialistii recomanda evitarea pe cat posibil a factorilor de risc influentabili, printre acestia numarandu-se si consumul ridicat de zahar.

in acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca adultii si copiii sa reduca consumul de zaharuri libere (altele decat zaharurile din fructele si legumele proaspete) la mai putin de 10% din aportul lor total de energie. Mai exact, o reducere sub 5%, adica 25g (6 lingurite) pe zi, ar oferi beneficii suplimentare sanatatii, potrivit Ghidului OMS referitor la consumul de zahar la adulti si copii, de pe www.who.int .

in ceea ce priveste consumul de zahar la nivel global, acesta variaza in functie de varsta, starea sociala si tara. in Europa, de exemplu, cantitatea de zahar consumata variaza la adulti de la aproximativ 7-8% din aportul energetic total, in state cum ar fi Norvegia si Ungaria, pana la 16-17% in tari precum Spania si Marea Britanie, potrivit datelor OMS. in randul copiilor, consumul de zahar este mult mai ridicat, variind de la 12% in tari precum Danemarca, Slovenia si Suedia, la aproape 25% in Portugalia.

Ad in title

Referitor la Romania, specialistii in nutritie spun ca numai la nivelul anului 2014 un singur roman consuma in medie pe an cam 30 kg de zahar, adica aproape dublu fata de media europeana. Mai mult, se atrage atentia si asupra educatiei in familie in ceea ce priveste consumul de zahar.

„Trebuie sa consumam cat mai putin zahar si asta este o problema pe care cred ca am dezbatut-o in numeroase intalniri. Ce este cel mai dureros e faptul ca acest lucru, aceasta educatie legata de consumul scazut de zahar lipseste in familie. Ori copiii nostri nu o sa creasca sanatos daca nu o sa inceapa sa manance sanatos. Obiceiul alimentar este foarte important, obiceiul din familie este foarte important. Iar noi tocmai asta ne dorim, sa facem populatia sa inteleaga ca fiecare dintre noi putem cladi caramida cu caramida astfel incat sa mai scapam si de kilograme si de obezitate si de redori articulare si de cancer s.a.m.d.”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, sef Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Potrivit OMS, multe dintre zaharurile consumate astazi se regasesc in alimentele procesate, care nu intotdeauna sunt considerate dulciuri. De exemplu, numai o lingura de ketchup contine 4g de zaharuri libere (o lingurita), iar o singura cutie de suc contine pana la 40g de zaharuri libere (aproximativ 10 lingurite).

Articolul precedentFundatia Renasterea a lansat Coalitia pentru Sanatatea Femeii
Articolul următorCe pericole ascund muscaturile de capuse sau de tantari