Prof. dr. Doina Azoicai: Testarea privind predispozitia ereditara la cancer ar trebui inclusa in Programul National al MS

0
52

Testele care indica predispozitia ereditara la o forma de cancer ar trebui sa fie incluse in Programul National al Ministerului Sanatatii, este de parere prof. univ. dr. Doina Azoicai, seful Departamentului de Oncogenetica al UMF a€œGr.T. Popa” Iasi.

a€œPana in prezent, am sustinut costurile acestor teste pentru 100 de persoane din fonduri proprii, insa pentru a avea mai multe persoane acces la ele, ne dorim sa fie incluse in Programul National al Ministerului Sanatatii. in acest fel, putem dezvolta preventia. Fara aceasta finantare, initiativa noastra nu va putea supravietui, iar romanii vor cauta in continuare solutii pentru rezolvarea problemelor lor de sanatate in strainatate”, a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicai.

Includerea intr-o strategie nationala de preventie a cancerului a testele oncogenetice este sustinuta si de secretarul Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei, prof. univ. dr. Florian Bodog.

De altfel, nici reprezentantii pacientilor nu s-au aratat a fi impotriva.

a€œin contextul in care se vorbeste tot mai multe despre medicina personalizata, nu putem doar sa ne gandim cum sa tratam bolile. Oncogenetica este o sansa reala pentru cei care au cazuri de cancer in familie. Consider ca in acest fel poate scadea costul tratamentului, iar calitatea vietii pacientilor se imbunatateste. Ca pacient cronic de 36 de ani, imi doresc ca si in Romania sa se investeasca bani pentru ca pacientii sa aiba o viata mai buna”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Primul centru de oncogenetica din Romania a fost infiintat la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi. Astfel, pacientii nu mai trebuie sa mearga in strainatate, putand efectua aceste teste in Romania.

Oncogenetica realizeaza diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar, ovarian si colorectal si monitorizeaza persoanele predispuse ereditar la o forma de cancer.

Articolul precedentStudiu: In tarile nordice medicii comunica cel mai frecvent cu pacientii si prin mail
Articolul următorExpertii in diabet s-au reunit pentru a discuta pe marginea Cursurilor eDiab