Prof. dr. Cherecheș: Teste antigenice gratuit la medicii de familie, printre subiectele „critice” pentru MS

0
310

Prof. dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a enumerat o serie de subiecte „critice” pentru Ministerul Sănătății în perioada următoare, printre care teste antigenice rapide, disponibile gratuit la medicii de familie, camere de urgență, farmacii, cu testare ușor de accesat care să permită măsuri rapide și care să fie orientate către deschiderea rapidă a economiei.

Alte exemple de subiecte „critice” date de prof. Cherecheș sunt comunicare transparentă la Ministerul Sănătății, „să se vadă toate rotițele, procesele și persoanele – cu bune și cu rele”, precum și raportarea datelor despre COVID în timp real și complet.

De asemenea, profesor de sănătate publică este de părere Institutului Național de Sănătate Publică, cu peste 460 de angajați, trebuie reformat aportul acestuia în pandemie fiind minim.

„Structura acestuia este anacronică (ca în 1960) și depășită – trebuie restructurat și revenit la sistemul cu institute de sănătate publică regionale (care să coordoneze DSP-urile arondate și să colaboreze cu autoritățile locale). Sistemul actual (centralizat) este greoi, ineficient și opac. Intenționez să revin zilnic cu info despre aceste topicuri, până la mișcarea din loc sau înlăturarea mea din poziția onorifică de la minister – vreau să fac procesul dureros de transparent”, potrivit prof. dr. Răzvan Cherecheș.

Articolul precedentStudiu: Pfizer începe testarea vaccinului anti-COVID-19 la femeile însărcinate
Articolul următorCercetător UMF, despre identificarea redusă a noilor tulpini de SARS-CoV-2 în România