Prorectorul Universităţii de medicină şi farmacie Carol Davila, prof.dr. Cătălina Poiană, preşedinte al Colegiului Medicilor din Bucureşti, a afirmat că în Bucureşti, concursul de admitere în rezidenţiat a fost organizat cu respectarea tuturor condiţiilor obiective şi necesare.

„Acest eveniment îl considerăm de o importanţă excepţională în viaţa oricărui medic. Concursul de rezidenţiat este un eveniment în viaţa oricărui tânăr medic ce îi amprentează întreaga activitate viitoare. Acum suntem într-un moment în care mai mult ca niciodată este nevoie de resursă umană în sănătate. Organizarea acestui concurs de rezidenţiat a fost o necesitate, deşi a fost o provocare pentru toate universităţile. (…)În centrul universitar Bucureşti anul acesta a fost un număr record de candidaţi, practic peste 35% dintre candidaţii înscrişi la nivelul întregii ţări şi organizarea acestui concurs a reprezentat, într-adevăr, o provocare. A fost un grad mare de dificultate să putem să păstrăm toate măsurile epidemiologice care sunt necesare pentru a evita orice fel de accident în această perioadă”, a precizat prof. dr. Poiană.

Prof.dr. Cătălina Poiană a menţionat că accesul candidaţilor a fost făcut după „termometrizare”, nefiind niciun candidat febril din toţi cei care s-au prezentat în centrul universitar.

„La intrarea în săli au fost soluţii de dezinfectare, toată lumea a purtat măşti, poartă măşti şi acestea au fost schimbate ori de câte ori a fost nevoie în timpul examenului, iar distanţarea a fost păstrată, fiind chiar peste 2 metri între pupitrele pe care scriu candidaţii. Considerăm că concursul în centrul universitar Bucureşti a respectat toate condiţiile obiective şi necesare, impuse de organizarea unui concurs de o asemenea anvergură”, a adăugat Poiană.

Anul acesta, la nivel național, examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății, desfășurat în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, a adunat un număr record de candidați, de 11.949 absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie.

Ei concurează pentru ocuparea celor 6.513 locuri și 443 de posturi scoase la concurs.

Pentru examenul de admitere în rezidențiat, organizat de către Ministerul Sănătăţii prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București , în Complexul Expozițional ROMEXPO din Capitală , s-au înscris 4.372 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, cu 1.113 candidați mai mulți, comparativ cu numărul celor care au susținut acest examen în sesiunea din 2019.

Astfel, în centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” au susținut concursul de intrare în rezidențiat cei mai mulți candidați, peste 36% din totalul candidaților înscriși la nivelul întregii țări (2.328 pentru domeniul medicină, 1.141 pentru domeniul medicină dentară și 903 pentru domeniul farmacie). La nivel național, pentru ocuparea celor 4.080 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.396 de candidați, pentru cele 1.219 locuri alocate domeniului medicină dentară, 3.009 candidați, în timp ce pentru cele 1.214 locuri din domeniul farmacie s-au înscris 2.544 de concurenți.