Prof. dr. Calin Giurcaneanu: „30-35% dintre pacientii cu psoriazis pot sa dezvolte in timp si leziuni articulare”

0
206

Psoriazisul este o afectiune care pe langa manifestarile specifice – leziuni ale pielii caracterizate de niste placi de culoare rosie acoperite decoji de culoare albicioasa (scuame), care pot avea diferite grade de afectare la nivel cutanat, poate conduce in timp la alte probleme de sanatate, fiind o afectiune multisistemica, potrivit specialistilor.

„30-35% din pacientii care debuteaza cu leziuni la nivel cutanat pot in timp sa dezvolte si leziuni articulare, deci iata reumatismul psoriazic, artropatia psoriazica, initial cel mai frecvent la degetele de la maini, dar pot fi si la picioare, pot fi si la coloana vertebrala. Duc la o anumita indispozitie a pacientului, de tip reumatologic, uneori ajungand pana acolo incat el sa nu se poata misca sau se misca foarte greu (a€¦) in ultimii 15 ani, 10-15 daca nu chiar 20 de ani se dovedeste ca psoriazisul este in ultima instanta o afectiune multi multi sistemica”, a explicat pentruwww.SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

Caracterul multisistemic este dat de anumite componente imunologice care exista in psoriazis si care secreta anumite susbtante ce pot afecta organe si sisteme interne, asa incat pacientul cu psoriazis poate sa aiba un risc de infarct miocardic de 4-5 ori mai mare, conform profesorului Giurcaneanu.

„Riscul de atac vascular cerebral la pacientii cu psoriazis este mult mai mare decat la cei care nu au psoriazis sau arterite ateromatoase cu placi de aterom pe membrele inferioare”, a adaugat specialistul.

Cu cat psoriazisul debuteaza mai timpuriu, cu cat leziunile sunt mai extinse, riscurile dezvoltarii altor afectiuni sunt mai ridicate. Diabetul este una dintre acestea, a spus presedintele Societatii Romane de Dermatologie: „Spre exemplu riscul de diabet zaharat la pacientul cu psoriazis este de circa 6-8 ori mai mare decat la pacientul care nu are gene si nu face psoriazis (a€¦) O buna parte din pacientii cu psoriazis sunt obezi”.

Psoriazisul poate duce si la aparitia unor afectari oculare, cum ar fi uveita (inflamatia stratului pigmentar al irisului) sau corioretinita (inflamatia coroidei si a retinei) si, nu in ultimul rand, la afectari psihice.

„Profilul psihologic al pacientului cu psoriazis este unul cu totul si cu totul afectat – mai ales pacientii care au psoriazis de foarte mult timp. Creeaza depresii foarte importante, pacientii nici nu vor sa mai iasa din casa unii dintre ei, unii trec in patima alcoolismului. Fumatul face foarte rau la psoriazis. Unii pacienti incep sa fumeze din cauza psoriazisului si apoi fumatul inchide cercul vicios, declanseaza si mai mult psoriazis decat la cei care nu fumeaza”, a mai explicat prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu.

Articolul precedentDozele de vaccin gripal au fost suplimentate: peste 140.000 de doze noi pentru romani
Articolul următorAtentie pe derdelus! Cum sa evitati posibile probleme ale coloanei vertebrale.