Prof. dr. Alexandru Rafila, despre certificatul verde: Un instrument de protejare a sănătății publice

0
408

”Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus într-un moment oportun”, a afirmat, miercuri, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul propus al Sănătății, la audierea în Comisiile de specialitate din Parlament.

”Certificatul verde este un instrument de protejare a sănătății individuale și a sănătății publice. Nu trebuie prezentat ca un instrument opresiv”, a explicat ministrul propus al Sănătății.

Totodată, prof. dr. Alexandru Rafila a subliniat că nu este împotriva introducerii certificatului în anumite domenii de activitate.

Certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ

Ministrul propus la Sănătate, prof. dr. Alexandru Rafila a declarat, miercuri, după audierile din Parlament, că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, afirmând că introducerea documentului digital se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei şi va putea fi eliminat când aceasta scade. Totodată, în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea anti-COVID.

”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

”Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul propus al Sănătății a făcut apel la vaccinare.

”Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie, să-i vaccinăm şi să avem sărbători liniştite”, a transmis prof. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul propus al Sănătății a precizat că, în lipsa vaccinării, ar fi existat mult mai multe decese şi mult mai multe persoane cu sechele post-COVID, ”cu mult mai multe decât cele care au avut reacţii adverse considerate severe”.

”Dezvoltarea medicinei pentru recuperarea pacienților care au rămas cu sechele după infectarea cu SARS-CoV2 va fi unul dintre cele mai grele lucruri​”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Articolul precedentGCS: Aproape 2.800 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 195 decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorProf. dr. Alexandru Rafila, despre DSU: Măsurile trebuie luate de Ministerul Sănătății, nu de altă instituție