Producatorii de medicamente nu mai pot acoperi deficitul bugetar si deficientele din sistem, dupa cum sustin chiar reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente din Romania. Iar la aceasta situatie s-a ajuns din cauza impunerii taxei clawback in urma cu doi ani si jumatate.

„Nu ne mai putem asuma responsabilitatea pe mai departe, daca toate lucrurile care au fost facute gresit in ultimii ani nu vor fi corectate. Au trecut doi ani si jumatate de tegiversari si nu s-a tinut cont nici de Parlament si nici de situatia actuala. Legea spune ca toate medicamentele compensate vor fi delistate daca taxa clawback nu este platita. Taxa clawback in forma actuala nu este sustenabila pentru industrie, ea reprezentand peste 400 milioane de euro pe an, adica o medie de 33,6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei societati comerciale”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, Sorin Popescu, coordonator grup comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Situatia grava este recunoscuta si de presedintele ARPIM, Regis Lhomme, care a subliniat inca o data nesustenabilitatea taxei clawback si care a cerut autoritatilor competente sa se implice in rezolvarea situatiei. „in ultimele trei saptamani am avut discutii cu reprezentantii Guvernului in care am explicat pe larg consecintele unei taxe atat de mari. Desi Ministerul Sanatatii a inteles situatia critica cauzata de principiile gresite ale taxei clawback, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. in acest moment este de datoria noastra sa semnalam iminenta unei crize fara precedent si este responsabilitatea statului de a rezolva aceasta criza generata si agravata pe parcursul ultimilor ani. Producatorii internationali de medicamente doresc sa sprijine si pe viitor Guvernul pentru mentinerea medicamentelor pe piata, insa cer solutii de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sanatate si o schimbare radicala a principiilor taxei de clawback, astfel incat ea sa reprezinte un element de control echitabil al pietei si nu unul de blocare a acesteia”, a declarat Regis Lhomme.

in acelasi timp, producatorii de medicamente sustin ca incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, fapt care vine in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. „Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate”, a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Potrivit reprezentantilor industriei de medicamente, cauzele principale ale acestei suprataxe excesive de aproape 35% pe suma rambursata sunt date de evaluarea gresita in bugetul de medicamente a consumului real de medicamente in 2011 (5,7 miliarde de lei fata de un consum real de 6,8 miliarde de lei), de impunerea unei formule de calcul a taxei care nu are echivalent in UE privind acoperirea integrala a deficitului, includerea in baza de calcul a TVA-ului, precum si a adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor, dar si de utilizarea in baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS.

Conform declaratiilor facute de Dragos Damian, 30% din datele ce vin de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt eronate.

in ceea ce priveste eventualele solutii ce ar putea scoate industria din impas, acestea ar fi reprezentate de suspendarea imediata a legii clawback pana la modificarea ei in colaborare cu Parlamentul Romaniei si in respectul principiilor economice si al practicilor europene si bugetarea corecta a nevoii de medicamente din Romania, pornind de la consumul real din anul precedent (6,8 miliarde in 2011), prin rectificarea calculelor gresite care au fost descoperite odata cu transmiterea de catre CNAS a facturilor catre producatorii de medicamente in data de 5 mai 2012.