Producatorii de medicamente generice: Taxa de clawback, devenita nesustenabila, risca sa adanceasca criza medicamentelor

0
28

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) avertizeaza, intr-un comunicat, ca taxa de clawback, ”devenita nesustenabila, atrage dupa sine efecte negative pentru pacienti, precum disparitia a mii de medicamente importante de pe piata, adancindu-se astfel criza medicamentelor din Romania”.

in aceste conditii, APMGR a cerut ajustarea bugetului de medicamente cu inflatia, la nivelul anului 2018, adica 4,63% conform INS.

APMGR atrage atentia ca este ” o situatie fara precedent in spatiul Uniunii Europene, ca medicamentele generice sa fie penalizate de o taxa atat de mare”.

Potrivit organizatiei, din anul 2015 taxa clawback s-a dublat, afectand capabilitatile de investitii ale producatorilor si disponibilitatea medicamentelor ieftine pentru pacientii romani.

“Din 2015 si pana in prezent au fost retrase din piata circa 3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea sub 30 lei. Daca nu se rezolva problema clawback-ului, vom asista la o situatie fara precedent in ceea ce priveste disponibilitatea medicamentelor generice, precum si la inchiderea unor linii de productie”, se arata in comunicatul asociatiei.

“Nu exista o mai mare dovada a lipsei de predictibilitate fiscala, decat faptul ca CNAS nu pare sa fie in masura a da detalii, cu atat mai putin a proba, corectitudinea/realitatea datelor transmise referitoare la clawback”, se adauga in document.

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri ca ”taxa clawback, asa cum a fost gandita, a devenit cel mai mare inhibitor al pietei de medicamente”.

El a atras atentia ca, in conditiile actuale, nu sunt generate conditiile pentru o prezenta serioasa si o competitie pe piata medicamentelor.

”in privinta taxei clawback, aceasta a ajuns la 26%-27%, pentru ca au crescut costurile pe medicamentele compensate si gratuite, mentinand aceeasi anvelopa bugetara”, a atras atentia Ludovic Orban.

”Firmele din domeniu nu mai pot sa suporte aceasta povara fiscala si se retrag incet, incet de pe piata”, a subiniat el.

Potrivit lui, va trebui analizata si aplicarea taxei clawback ”oarecum pausal” si pe medicamentele inovative, si pe cele generice.

 

 

Articolul precedentSezonul gripal 2019-2020: Peste 80.000 de cazuri de infectii respiratorii acute
Articolul următorFumatorii au un risc mai mare sa faca depresie sau schizofrenie, arata un studiu