900 de persoane sunt diagnosticate anual cu leucemie limfocitara cronica

0
42

Aproximativ 3.200 romani sufera din cauza leucemiei limfocitare cronice (LLC), 900 de persoane fiind nou diagnosticate, in fiecare an, potrivit datelor prezentate la o dezbatere consacrata acestei afectiuni.

LLC se intalneste cel mai frecvent la pacientii varstnici care sufera, de asemenea, de numeroase comorbiditati legate de varsta: hipertensiune arteriala (46%), afectiuni cardiace (13%), fibrilatie atriala (6%), accident vascular- cerebral (AVC- 6%). Nevoile de tratament si de ingrijire ale pacientilor sunt mari, insa numarul medicilor specialisti este insuficient – in Romania exista doar 260 de medici hematologi in toata tara, au atras atentia participantii.

”LLC este cea mai frecventa limfoproliferare cronica. Este foarte important ca boala sa fie corect diagnosticata. in prezent, managementul corect presupune cunoasterea anumitor particularitati atat ale bolii, cat si ale pacientului. in acest sens, pacientul trebuie sa ajunga cat mai repede la un diagnostic precis, odata ce exista suspiciunea. De multe ori, in clinicile noastre primim pacientii tardiv, cu faze avansate ale bolii, cand terapia nu mai este atat de eficienta. Diagnosticul necesita, in prima faza, o analiza a celulelor din sange, deoarece, cel mai frecvent, pacientul este depistat cu limfocitoza (cresterea numarului de limfocite). insa aceste limfocite trebuie identificate tintit cu ajutorul markerilor standardizati. Primul pas este orientarea pacientului catre un serviciu care poate sa ofere acest diagnostic si sa confirme ca pacientul are clona de leucemie limfocitara cronica. Diagnosticul se face in centrele universitare in care se deruleaza si subprogramul de diagnostic al leucemiilor acute (sustinut de CNAS – n.r)”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, vicepresedinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sanatatii.

 

O treime dintre pacientii nou diagnosticati necesita tratament imediat

 

 Dintre cei 900 de pacienti nou diagnosticati in fiecare an, o treime necesita tratament imediat, o treme trebuie urmariti (watch and wait), iar restul nu vor avea nevoie de tratament, spun medicii.

Specialistii au mai atras atentia asupra faptului ca in populatia nativa exista un subgrup variabil, de 5 – 15%, cu risc genetic crescut de raspuns inadecvat la linia de tratament clasica, ce cuprinde chimioterapie in combinatie cu imunoterapie Acesti pacienti trebuie identificati inca din momentul diagnosticului.

Pe langa acest subgrup, mai sunt pacienti care au alti factori de risc, genetici, care trebuie identificati la inceperea tratamentului. in plus, in functie de comorbiditatile care apar frecvent, trebuie aleasa terapia adecvata.

 

Este nevoie de o baza de date cu pacientii care sufera de LLC, facvtori de pronostic si terapia urmata

 

 in prezent, tratamentul s-a schimbat radical, in ultimii ani au aparut terapii inovatoare care nu mai sunt citostatice si au o eficienta sporita si un risc mai mic pe termen lung. Noile terapii ofera un raspuns profund si, de aceea, trebuie utilizate corect, la pacientul care va avea un beneficiu maxim de pe urma lor.

”in ultimii ani, avem multe medicamente noi in piata (zeci numai in ultimii 3 ani, doar in Hematologie). Cred ca ne trebuie si diagnostic specific, complet si complex pentru aceste cazuri, ca sa oferim pacientilor acele molecule noi de care au nevoie, in functie de factorii de prognostic. Noi vorbim de niste pacienti care, in anul 2020, au niste factori de prognostic foarte bine stabiliti. Profilul genetic si molecular ne ajuta sa facem tratament personalizat. Dar pentru asta ne trebuie diagnostic complet inca de la inceput si cred ca ar trebui sa avem si un registru de boala in care sa  concluzionam eficienta tratamentului acestor pacienti. O baza de date in care inregistram toti pacientii din tara cu diagnosticul de LLC, factori de prognostic si cu terapia urmata poate fi folosita pentru a se face o analiza, o monitorizare a fiecaruia dintre ei. Cred ca ar trebui sa avem o astfel de abordare pentru toate tipurile de boli. Programul de diagnostic al leucemiilor acute de la CNAS functioneaza, are centre clare, se diagnosticheaza si se deconteaza corect. Putem face acest profil molecular si genetic si sa avem un diagnostic corect de la inceput in centrele de excelenta care au metode, au echipamente si experienta, putand derula in continuare programele nationale”, a afirmat prof. dr. Alina Tanase, presedinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sanatatii.

 LLC este cea mai frecventa leucemie a adultului, care poate fi diagnosticata cu ajutorul unor investigatii de performanta, foarte bine stabilite de ghidurile internationale. 

”Este nevoie de imunofenotipare si teste de citogenetica, de biologie moleculara, care arata care ar fi prognosticul si evolutia acelui pacient, plus raspunsul la tratament. Beneficiul unui tratament adecvat este cel al unui diagnostic corect de la inceput. O treime dintre pacienti are nevoie de tratamente personalizate, care lasa in urma chimioterapia si merg tinta pe mecanismul patogenic”, a sustinut prof. dr. Anca Lupu, presedinte Societatea Romana de Hematologie.

 

Articolul precedentSezonul gripal 2019-2020: Peste 80.000 de cazuri de infectii respiratorii acute
Articolul următorFumatorii au un risc mai mare sa faca depresie sau schizofrenie, arata un studiu