Producatorii de medicamente generice: Politica celui mai mic pretsi taxa de clawback au dus la retragerea a peste 2.500 de medicamente generice din Romania

0
34

”Taxa clawback, impreuna cu politica celui mai mic preţ, reprezinta bariere in calea medicamentelor generice şi au generat retragerea din piaţa a peste 2.500 de medicamente generice”. Este semnalul de alarma tras de Asociaţia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) intr-un comunicat de presa.

Potrivit APMGR, aproximativ 80% din bugetul pentru medicamente din Romania este cheltuit pe cele inovative.

“Degeaba se compenseaza medicamente inovative daca lipsesc medicamentele generice care trateaza milioane de pacienţi şi, de multe ori, se prescriu in asociere cu medicamentele inovative”, subliniaza producatorii de medicamente generice. Reprezentantii asociatiei avertizeaza ca, daca nu se rezolva problema taxei clawback pentru medicamentele generice, criza se va adanci, iar pacienţii vor avea mari probleme in a-şi gasi medicamentele generice esenţiale.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) ii cer ministrului Finanţelor, Florin Ciţu, sa aduca unele clarificari in cazul declaraţiei referitoare la banii alocaţi pentru medicamente.
„Solicitam domnului ministru Florin Ciţu sa aduca clarificari, respectiv sa detalieze sintagma ‘pentru medicamente’. Aşa cum am menţionat de nenumarate ori, bugetul actual de referinţa este insuficient in comparaţie cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la creşterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%. Aceasta declaraţie a creat confuzie in randul producatorilor de medicamente generice, pacienţilor şi publicului larg. Astfel consideram ca o clarificare este absolut necesara”, se arata intr-un comunicat al APMGR.

„Pentru medicamente (…) a trebuit sa mai adaugam pe final de an inca 766,6 milioane de lei”, a spus saptamana trecuta Florin Citu.

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient