Producatorii de medicamente cer Guvernului sa ia masuri pentru stimularea fabricarii de produse medicamentoase

0
152

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) cere guvernului sa dezvolte politici industriale pentru stimularea fabricarii de medicamente. in opinia patronatului, aceasta este singura modalitate de stopare a declinului acestei ramuri economice si de reducere a dependentei de importuri, se arata intr-un comunicat de presa emis de PRIMER.

Potrivit membrilor patronatului, politicile pentru stimularea productiei de medicamente pe teritoriul Romaniei sunt singura modalitate prin care se poate asigura un acces neingradit al populatiei la medicamentele esentiale.

„Politicile publice din domeniul medicamentului de dupa 2015, elaborate in afara oricarui dialog cu producatorii de medicamente din Romania, au facut imposibila continuarea investitiilor in situri noi de fabricatie precum si in extinderea celor existente”, a afirmat Dragos Damian, Directorul Executiv PRIMER.

Potrivit acestuia, piedicile in calea dezvoltarii fabricilor de medicamente din Romania sunt: politica discriminatorie de preturi, care impune standarde duble pentru medicamentele generice; taxa clawback, care s-a dublat in ultimii doi ani si care genereaza o dubla impozitare a industriei farmaceutice; absenta unor stimulente financiare pentru achizitia specifica de echipamente industriale si lipsa oricarei diplomatii economice pentru exportul de medicamente.

in ultimii cinci ani, producatorii de medicamente din Romania au platit sute de milioane de lei in contul „taxei clawback”, in loc sa investeasca in extinderea si modernizarea capacitatilor de productie, in transferuri tehnologice de produse noi si in angajarea mai multor specialisti in cercetare si dezvoltare, se arata in comunicatul de presa.

„Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din Romania, este suficient sa aratam cain 2006 se fabricau in Romania pentru desfacere pe piata interna314 milioane de cutii de medicamente, in vreme ce,in 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scadere de 40% in 10 ani.”, a adaugat Dragos Damian.

PRIMER considera ca Programul de Guvernare trebuie sa cuprinda prevederi concrete si specifice referitoare la industria de medicamente, privind modalitati de a reduce fiscalitatea si de a stimula transferul de unitati de productie, tehnologie si facilitati de cercetare-dezvoltare catre Romania.

Aceste masuri, daca sunt implementate imediat, vor face in asa fel incat dupa 2020 sa nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte tari si despre inchideri de fabrici de medicamente, conchide comunicatul de presa.

Articolul precedentNoile directive ale OMS si ale UNICEF privind sanatatea copiilor
Articolul următorSpecialisti: Jumatate dintre copiii care sufera de autism au sanse de recuperare