Dupa numeroase studii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca privarea de somn, dar si dormitul in exces pot grabi declinul cognitiv si aparitia Alzheimer-ului. Mai exact, o durata scurta sau mai lunga a somnului poate determina imbatranirea creierului cu doi ani. Din cauza calitatii scazute a somnului, functiile mentale incetinesc, iar ritmul circadian sufera modificari.

Pe termen scurt, privarea de somn provoaca somnolenta, insa pe termen lung afecteaza sanatatea, favorizand aparitia diabetului sau a bolilor de inima. Cu toate acestea, in contextul vietii moderne, un somn linistit este rar intalnit, din cauza muncii in exces, a presiunilor si a stresului.

Desi autorii studiilor care analizeaza somnul pun accentul pe numarul orelor de somn, sunt voci care sustin ca in acest caz, importanta este calitatea somnului. Pentru a beneficia de un somn de calitate, specialistii recomanda evitarea televizorului inainte de culcare si sa nu dormim imediat dupa ce am mancat. Somnul este la fel de important ca alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice.