Primul tratat pentru medicina de urgenta, lansat in Bucuresti

0
180

Primul tratat pentru medicina de urgenta a fost lansat la Spitalul de Urgenta Floreasca, in prezenta ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Potrivit subsecretarului de stat dr. Raed Arafat, aceasta lansare este extrem de importanta pentru medicina de urgenta si a subliniat ca aceasta a beneficiat de un sprijin fara precedent din partea Ministerului Sanatatii si a ministrului insusi.

in ultimii ani, datorita acestui suport ce ajunge la unul din cele mai inalte niveluri, s-a reusit sa se faca dotarea unitatilor de primiri urgente, a serviciilor de ambulanta si a fost elaborata legislatia pentru medicina de urgenta. Un alt capitol important care trebuie rezolvat este cel al resurselor umane pentru serviciul de urgenta. in aceasta directie, s-au realizat mai multe lucruri: pregatirea rezidentilor de urgenta, pregatirea specialistilor pentru unitatile de primiri urgente.

in ce-i priveste pe medicii rezidenti din cadrul medicinei de urgenta, ei vor putea beneficia pentru prima data de un tratat pentru specialitatea respectiva. Finantat din doua surse de catre guvernul elvetian si de Ministerul Sanatatii Publice, tratatul lansat este un fel de „Biblie” pentru medicina de urgenta.

Este un tratat tradus din Tratatul de rezidenta american, iar la elaborarea lui au participat 35 de medici rezidenti si medici de urgenta din aproape toate Centrele universitare.

Primii medici rezidenti au primit tratatul de la ministrul Sanatatii Publice, iar pentru viitor se face stoc pentru rezidenti pentru urmatorii doi – trei ani, acesta fiind repartizat gratuit si Universitatilor de medicina.

Ministrul Eugen Nicolaescu, prezent la lansare, a spus ca medicina de urgenta a ajuns prioritara si ca a beneficiat de fonduri pentru infrastructura, dotare si, nu in ultimul rand, si pentru resursele umane. Este important ca medicii care acorda asistenta de urgenta si se confrunta cu decese ale pacientilor inca din primele momente sa fie foarte bine pregatiti, iar acest lucru nu se poate face decat pe baza unor manuale stiintifice foarte bine elaborate.

Ministrul a spus ca, pentru inceput, au fost editate o mie de exemplare si se are in vedere in continuare sa se asigure acest tratat pentru serviciile de urgenta din tara si Universitatile de medicina si farmacie. Medicina de urgenta trebuie sa se dezvolte in continuare, atat calitativ, cat si cantitativ.

„Cred ca va va fi de folos dumneavoastra si mai ales pacientilor care vor apela la dumneavoastra atunci cand sunt in situatii dificile”, a precizat ministrul Nicolaescu.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSentinta definitiva in cazul Ciomu
Articolul următorVirusul gripei – un semnal de alarma!