Primul medicament nou pentru tratarea bolii Alzheimer din ultimii 17 ani, dezvoltat in China

0
142

Autoritatile din China au aprobat un medicament pentru tratamentul bolii Alzheimer, primul medicament nou cu potentialul de a trata tulburarea cognitiva aparut in 17 ani.

Medicamentul pe baza de alge marine, numit Oligomannat, poate fi utilizat pentru tratamentul Alzheimerului usor pana la moderat, potrivit unei declaratii a agentiei de securitate a medicamentelor din China. Cu toate acestea, aprobarea este conditionata, ceea ce inseamna ca, desi poate fi scos la vanzare in timpul unor studii clinice suplimentare, medicamentul va fi strict monitorizat si ar putea fi retras daca apar probleme de siguranta.

 

Algele brune, secretul noului medicament

 

in septembrie, echipa din spatele noului medicament, condusa de Geng Meiyu de la Shanghai Institute of Materia Medica din cadrul Academiei Chineze de Știinte, a declarat ca sursa de inspiratie a fost incidenta relativ redusa a bolii Alzheimer in randul persoanelor care consuma in mod regulat alge.

intr-o lucrare din revista Cell Research, echipa lui Geng a descris modul in care un tip de zahar continut in algele marine suprima anumite bacterii continute in intestin, care pot provoca degenerarea neuronala si inflamatia creierului, ducand la Alzheimer.

Acest mecanism a fost confirmat in timpul unui studiu clinic realizat de Green Valley, o companie farmaceutica cu sediul in Shanghai, care va introduce pe piata noul medicament.

Realizat pe 818 pacienti, studiul a constatat ca Oligomannatul, care este derivat din algele brune, poate imbunatati statistic functia cognitiva in randul persoanelor cu Alzheimer in cel putin patru saptamani, scrie CNN.

„Aceste rezultate ne ajuta sa intelegem mai bine mecanismele care joaca un rol in boala Alzheimer si sugereaza ca microbiomul intestinal este o tinta valabila pentru dezvoltarea tratamentelor”, a declarat neurologul Philip Scheltens, consultant al companiei Green Valley si director la Centrul Alzheimer din Amsterdam.

Vincent Mok, care conduce divizia de neurologie la Universitatea Chineza din Hong Kong, a declarat ca noul medicament a aratat „rezultate incurajatoare” in comparatie cu inhibitorii acetilcolinesterazei – tratamentul existent pentru Alzheimer usor pana la sever. „Este la fel de eficient, dar are mai putine efecte secundare”, a declarat el pentru CNN.

Deoarece se stiu foarte putine despre mecanismele noului medicament, Mok a spus ca ar trebui sa fie testat pentru a vedea daca ar putea avea un efect protector si poate incetini evolutia bolii la pacientii in cazul carora nu au aparut inca simptome puternice ale dementei.

Compania a anuntat ca Oligomannate va fi disponibil in China „foarte curand” si ca in prezent solicita aprobarea comercializarii sale in strainatate, intentionand sa lanseze studii clinice in faza a treia in SUA si Europa la inceputul anului 2020.

Boala Alzheimer, care incepe cu pierderea memoriei si accelereaza pana la leziuni cerebrale severe, provoaca, potrivit estimarilor, 60% pana la 70% din cazurile de dementa raportate la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Dementa afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel mondial, inclusiv 9,5 milioane de persoane din China continentala, Hong Kong si Taiwan.

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani