Primele teste COVID pe bază de salivă, distribuite în teritoriu. Anunțul ministrului Educației

0
298

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în cursul zilei de joi vor fi distribuite 6,5 milioane de teste de salivă în toată ţara.

„Conform informării primite chiar azi de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, s-au semnat două ordine de distribuţie ale comandantului acţiunii, de distribuţie a testelor în teritoriu. În total, vor fi distribuite, astăzi, 6,5 milioane de teste în teritoriu, formate din 1,5 milioane, plus 5 milioane, conform fiecăruia dintre cele două ordine ale comandantului acţiunii, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate pentru primul lot. Termenele de livrare – 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie. Din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi. Să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări”, a spus Cîmpeanu la Palatul Parlamentului.

Ministrul a menţionat că ordinul comun de miniştri Educaţie – Sănătate prevede foarte clar că aceste teste se pot face în şcolile în care cadrele didactice au disponibilitatea de a le face iar infrastructura şcolii permite testarea.

„Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face. Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare”, a explicat ministrul.

Cîmpeanu a afirmat că împreună cu Ministerul Sănătăţii va fi găsită foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video, uşor de înţeles.

„De asemenea, am primit oferte din partea colegilor de la universităţile de medicină şi farmacie de a sprijini un minim instructaj pentru administrarea acestor teste prin intermediul medicilor, rezidenţilor şi chiar studenţilor de la universităţile de medicină”, a adăugat ministrul.

Articolul precedentEMA a autorizat vaccinul anti-COVID Pfizer pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani
Articolul următorProf. dr. Alexandru Rafila a preluat mandatul de ministru al Sănătății de la ministrul interimar Cseke Attila